Eπίκειται «γάμος» της πολύφερνης νύφης ΙΟΝ;

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 07:12
UPD:13:21

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Ένα νέο ηχηρό deal φέρεται ότι κυοφορείται στον κλάδο των τροφίμων και αφορά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ σε σχήμα επιχειρηματιών με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τραπεζικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει κινητικότητα και συζητήσεις σχετικά με την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού της σοκολατοβιομηχανίας, ενδεχομένως το 75% αυτής.

Το όνομα του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου κυριαρχεί ως ενδιαφερόμενου επενδυτή, ωστόσο κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση δεν θα προχωρήσει solo αλλά θα συμπράξει μια ομάδα επιχειρηματιών ή/και fund.

Εξάλλου, το επενδυτικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει στις τελευταίες του κινήσεις ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι οι συνέργειες με διαφορετικούς συνεταίρους κάθε φορά. Ενδεικτικά αναφέρεται η πλέον πρόσφατη κοινή επένδυση Θεοδωρόπουλου-Ταμβακάκη στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ.

Τα σενάρια πίσω από το ενδεχόμενο πώλησης της ΙΟΝ εστιάζουν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η κ. Τίνα Κωτσιοπούλου, που βρίσκεται στο τιμόνι της σοκολατοβιομηχανίας, φέρεται να έχει συμφωνήσει στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας και ταυτόχρονα στην πρόθεση του Σπ. Θεοδωρόπουλου, μετά την αποχώρησή του από την Chipita, να δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό σήμα στην αγορά τροφίμων-ποτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσθήκη και της ΙΟΝ στο πεδίο των δραστηριοτήτων του κ. Θεοδωρόπουλου, που σήμερα απαρτίζεται από τις συμμετοχές του στην Π.Γ. Νίκας, στην wonderplant, στη Μεβγάλ και στην Ελληνικοί Χυμοί, δημιουργεί τις συνθήκες για ένα ισχυροποιημένο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο το οποίο δυνητικά μπορεί να διευρυνθεί και να μετεξελιχθεί σε μια νέα vivartia ή chipita. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, στην αγορά ήδη ακούγονται διάφορα ονόματα επιχειρηματιών που δύνανται να συμπορευθούν εκ νέου με τον κ. Θεοδωρόπουλο. Το βέβαιο είναι ότι, διαθέτοντας μια σημαντική εμπειρία στο εγχώριο και διεθνές επιχειρείν, ο κ. Θεοδωρόπουλος μπορεί να εκμεταλλευτεί το momentum της αγοράς τροφίμων-ποτών, που παρά τους κλυδωνισμούς της πληθωριστικής συγκυρίας αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό πεδίο. Σε ό,τι αφορά την ΙΟΝ, αποτελεί μια πολύφερνη νύφη, καθώς στο παρελθόν έχει προσελκύσει πολλές φορές το ενδιαφέρον επενδυτών όπως Nestle και Vivartia. Το 1988 και για μία δεκαετία η Kraft Jacobs Sushard απέκτησε και ήλεγχε το 24,5% της ΙΟΝ, ποσοστό όμως το οποίο επανάκτησε το 1998 ο τότε βασικός μέτοχός της, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Με ένα εκ των ιστορικότερων σημάτων στις σοκολάτες, η υπεραξία των 92 ετών δραστηριότητας της ΙΟΝ αποτελεί σημαντικό asset, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία διατηρεί μια νοικοκυρεμένη εικόνα ισολογισμών. Το συνολικό ενεργητικό της σοκολατοβιομηχανίας διαμορφώνεται σε 145,6 εκατ. ευρώ. Η ΙΟΝ διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής, στην Άρτα, στο Νέο Φάληρο και στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η εταιρεία διατηρεί παραγωγική μονάδα και στη Σόφια της Βουλγαρίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα