Στάση αναμονής στη Wall Street, με το βλέμμα στην Ουκρανία

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 18:34
UPD:18:40
REUTERS/Carlo Allegri

Στάση αναμονής κρατά η Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την πιθανότητα ρωσικής εισβολής.

Ο Dow Jones Industrial Average και ο S&P 500 υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν την πιθανότητα πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Dow υποχώρησε 342 μονάδες, ή περίπου 0,9%, στις πρωινές συναλλαγές. Ο S&P σημείωσε πτώση 0,6%. Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,85%

Οι ευρωπαϊκές αγορές επλήγησαν σοβαρά από την απειλή ενός πιθανού χερσαίου πολέμου στην Ουκρανία. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχώρησε πρόσφατα κατά 1,9%, οδηγούμενος από τις τράπεζες και τις εταιρείες ταξιδιών και αναψυχής.

Ο δείκτης αντιστάθμισε τις απώλειες αφού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε ότι η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων επηρεάστηκαν από την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση. Αφού αρχικά έπεσαν καθώς οι επενδυτές έφτασαν στην ασφάλεια των αμερικανικών Υπουργείων Οικονομικών, οι αποδόσεις ανέκαμψαν στα σχόλια του κ. Λαβρόφ. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου ήταν πρόσφατα 2,007%, από 1,951% την Παρασκευή. Οι αποδόσεις και οι τιμές των ομολόγων κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες η σύγκρουση φάνηκε να έχει μικρό αντίκτυπο στη Wall Street, οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή μετά τις προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά η στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας έχει επιταχυνθεί, με δυνάμεις να βρίσκονται σε τρεις πλευρές της χώρας.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές τη Δευτέρα, μετά από άλματα ανησυχίας ότι ένας πόλεμος θα περιόριζε τις προμήθειες ρωσικού αργού εν μέσω έλλειψης σημαντικών εφεδρικών αποθεμάτων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent, το σημείο αναφοράς στις αγορές ενέργειας, υποχώρησαν λιγότερο από 0,1% στα 94,47 δολάρια το βαρέλι, διατηρώντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2014

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα