Επί ποδός για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις εντεινόμενες ανησυχίες για στρατιωτική σύρραξη. Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την τροφοδοσία της χώρας μας.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.
Συντονισμός των Ευρωπαίων ηγετών υπό τον φόβο κλιμάκωσης
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με φόντο τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διατάξει μία εισβολή στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, έχει απορρίψει τις αιτιάσεις της Δύσης ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία και κατηγορεί τις δυτικές χώρες για διασπορά ψευδών ειδήσεων προκειμένου να προκληθεί αντιπερισπασμός από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες.
naftemporiki.gr