Μερίσματα άνω των 2 δισ. φέτος από τις εισηγμένες

Εκτιμήσεις για ρεκόρ πενταετίας μετά τα υψηλά κέρδη του 2021
Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 07:02
UPD:07:03

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Το φράγμα των 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα «σπάσει» φέτος το σύνολο των μερισμάτων που θα διαθέσουν οι εισηγμένες προς τους μετόχους τους με βάση την κερδοφορία του 2021, καθώς η περσινή ήταν μία εξαιρετική χρονιά σε επίπεδο καθαρών κερδών μετά από φόρους και λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA). Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το 2017, καθώς το 2018 οι εισηγμένες είχαν διανείμει μερίσματα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ και το 2019 ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2020 διανεμήθηκαν μερίσματα συνολικού ύψους 1,791 δισ. ευρώ από 58 εταιρείες (έναντι 34 το 2019), δηλαδή ποσοστό 37,66% από το σύνολο των 154 εισηγμένων στο Χ.Α.

Οι προβλέψεις

Με βάση τις προβλέψεις, η μέση μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών θα υπερβεί και φέτος τόσο το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων όσο και την απόδοση των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η άνοδος σχεδόν 12% της μερισματικής πολιτικής των εισηγμένων το 2021 σε σύγκριση με το 2020 κρίνεται ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι η πανδημία μπορεί να επηρέασε πολλές εταιρείες, αλλά οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν την περσινή χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική πολιτική τους, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους. Η πανδημία έπληξε καίρια τις επιδόσεις πολλών οικονομικών κλάδων, αλλά ορισμένοι εξ αυτών διακρίνονταν για τα υψηλά τους μερίσματα (π.χ. διυλιστήρια).

Αρκετές εταιρείες προχώρησαν πέρυσι σε διανομές ιδιαίτερα υψηλών ποσών, εκμεταλλευόμενες ότι φέτος -κατ’ εξαίρεση- οι μέτοχοί τους δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά με εισφορά αλληλεγγύης.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 υπήρξαν ανακοινώσεις από εισηγμένες που προχώρησαν σε νέες διανομές μερισμάτων, οι οποίες προέκυψαν από πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών, αλλά και λόγω της καλής πορείας της κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2021. Ειδικότερα, πρόσθετα μερίσματα αποφάσισαν οι OTE (λόγω της διάθεσης θυγατρικής του στη Ρουμανία), Quest Holdings (ως αποτέλεσμα των εσόδων που προέκυψαν από την πώληση της θυγατρικής Cardlink, ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας έκτακτης διανομής το 2021), Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil (προμέρισμα επόμενης χρήσης), Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα εννεαμήνου), Πλαίσιο, Παπουτσάνης (συμπληρωματικό μέρισμα) και Μύλοι Κεπενού (μοιράζοντας φέτος πολλαπλάσιο ποσό σε σχέση με τα περσινά της κέρδη).

Οι καταλύτες

Βασικό καταλύτη, προκειμένου οι εισηγμένες να δώσουν φέτος υψηλότερα μερίσματα, αποτελεί η πολύ υψηλότερη κερδοφορία που σημείωσαν πέρυσι, η οποία ξεπέρασε σημαντικά ακόμη και την αντίστοιχη του 2018, όταν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία Covid-19. Όπως έχει αποκαλύψει η «Ν», σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους προβλέπεται ότι για τη χρήση του 2021 θα καταγραφούν κέρδη ύψους 2,89 δισ. ευρώ (χωρίς τις τράπεζες), έναντι 523 εκατ. ευρώ κατά το 2020 και 577 εκατ. ευρώ κατά το 2019 (στο έτος εκείνο η συνολική κερδοφορία είχε επηρεαστεί από τις μεγάλες ζημιές της ΔΕΗ).

Άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάσουν προς την ίδια κατεύθυνση είναι η άνετη πρόσβαση πολλών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση, καθώς και το χαμηλό πλέον ύψος των επιτοκίων χορηγήσεων.

Οι πρώτοι που ανακοίνωσαν  μερίσματα για το 2021

Η αρχή των ανακοινώσεων για διανομή μερίσματος έγινε φέτος με τη Μytilineos, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διανείμει μέρισμα 0,42 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,36 ευρώ πέρυσι (+16,7%). Η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει προαναγγείλει για φέτος ελάχιστο μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,65 ευρώ που δόθηκε μέσα στο 2021. Πέρυσι η Quest Holdings μοίρασε 0,30 ευρώ ανά τίτλο, όταν φέτος (έχοντας υπερβάλλουσα ρευστότητα μετά την πώληση της θυγατρικής της Cardlink) έδωσε ήδη 1,25 ευρώ, ενώ αναμένεται τουλάχιστον ακόμη μία σημαντική χρηματική διανομή μέσα στο έτος.

H Jumbo είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει και φέτος τη γενναία μερισματική πολιτική προς τους μετόχους της. Έτσι, έχει ήδη μοιράσει 0,365 ευρώ ανά τίτλο, όταν πέρυσι μέσω δύο διανομών είχε δώσει αθροιστικά 0,77 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυξημένα μερίσματα αναμένονται και από τον κλάδο της πληροφορικής (Entersoft, Epsilon Net, Profile, Space Hellas, Byte Computer, Performance). 

Στον ευρύτερο μεταλλουργικό κλάδο, η αγορά αναμένει φέτος σαφώς μεγαλύτερα μερίσματα από αρκετές εισηγμένες, όπως η Έλαστρον, η Αφοί Κορδέλλου, αλλά και η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας. Αξιόλογα μερίσματα αναμένονται επίσης από τις Έλτον Χημικά, Autohellas, Παπουτσάνης, Πετρόπουλος και Πλαστικά Θράκης. Τέλος, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των μερισμάτων και από άλλες οκτώ εισηγμένες και συγκεκριμένα τις Coca-Cola HBC, Viohalco, ΟΤΕ, Τιτάν, Trastor, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor και Sarantis.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα