Τιμολόγια ΔΕΗ: Προς αναβολή ρήτρας καυσίμου

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008 10:58

Στον περιορισμό των επιπτώσεων που αναμένεται να υπάρξουν για τον πληθωρισμό, αλλά και τα νοικοκυριά, από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο μελετά το ενδεχόμενο αναστολής επιβολής της ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός, κ. Χρήστος Φώλιας, θέλοντας να αναδείξει το κοινωνικό προφίλ του υπουργείου και κατ' επέκταση της κυβέρνησης, φέρεται να προβληματίζεται εντόνως με το ενδεχόμενο να μην εφαρμόσει -σε αυτή τη φάση- τη ρήτρα καυσίμου, όπως προβλέπει σχετική απόφαση την οποία έλαβε μετά από πιέσεις που δέχθηκε από τη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα θεσμοθετήθηκε το Νοέμβριο του 2007 με σκοπό την εφαρμογή της για πρώτη φορά από την 1η Ιανουάριου 2009. Ως τιμή έναρξης της εφαρμογής της είχαν οριστεί τα 80 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση της τιμής του ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου υπολογίζεται σε 5%, ποσοστό στο οποίο συμμετέχει πέραν από την τιμή του πετρελαίου και η τιμή του φυσικού αερίου. Κατά τη ΔΕΗ η αύξηση στην τιμή του ρεύματος θα επέλθει παρά τη σημαντική πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου, διότι η αναμενόμενη πτώση της τιμής του αερίου θα επέλθει με υστέρηση περίπου 3 - 4 μηνών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης φέρεται να μελετά όλα τα ανωτέρω, με την προοπτική είτε να μην εφαρμόσει τη ρήτρα πετρελαίου, είτε να την εφαρμόσει μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες τιμολογίων της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι της αναστολής εφαρμογής της απόφασης θα πρέπει να προηγηθεί γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ωστόσο, ανάλογο αίτημα προς τη ΡΑΕ δεν έχει υποβληθεί από το ΥΠΑΝ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα