Πετρέλαιο: Συμβολή Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ για σταθεροποίηση των τιμών, ζητεί ο ΔΟΕ

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 11:45
UPD:11:46
REUTERS/Nick Oxford

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα μπορούσαν να συμβάλουν στον κατευνασμό των ασταθών αγορών πετρελαίου εάν αντλήσουν περισσότερο αργό, δήλωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είναι οι δύο παραγωγοί πετρελαίου με την πιο πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συρρικνούμενων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου που ήταν μεταξύ των παραγόντων που ώθησαν τις τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι, βαθαίνοντας τον πληθωρισμό παγκοσμίως.

«Αυτοί οι κίνδυνοι, που έχουν ευρείες οικονομικές επιπτώσεις, θα μπορούσαν να μειωθούν εάν οι παραγωγοί στη Μέση Ανατολή με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αντισταθμίσουν αυτούς που εξαντλούνται», ανέφερε ο ΔΟΕ.

Ο Οργανισμός είπε ότι η πραγματική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μπορούσε να μειωθεί στα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, συγκρατούμενη σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία και, σε μικρότερο βαθμό, τα ΗΑΕ.

Μια επιτυχής έκβαση των διεθνών συνομιλιών με το Ιράν θα μπορούσε να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές της χώρας και να ανακουφίσει τον περιορισμό της προσφοράς, πρόσθεσε ο ΔΟΕ, φέρνοντας σταδιακά 1,3 εκατομμύρια bpd ιρανικού πετρελαίου πίσω στην αγορά.

Η προσφορά και η ζήτηση φαίνεται ότι θα είναι ισορροπημένες το πρώτο τρίμηνο, αλλά αναμένεται να μετατραπούν σε πλεόνασμα το δεύτερο τρίμηνο ή το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο Τορίλ Μποσόνι, επικεφαλής του τμήματος αγορών πετρελαίου του IEA.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα