Πώς θα λειτουργήσει το πάρκο βιοτεχνολογίας της Theracell Lab

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 07:22
UPD:07:24

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Για τους σκοπούς του επενδυτικού σχεδίου «Εξατομικευμένες Κυτταρικές & Γονιδιακές Θεραπείες δίπλα στον Έλληνα Ασθενή (POCare Model)» της Theracell Laboratories, σύμπραξη της ελληνικής Theracell Advanced Biotechnology και της αμερικανικής εισηγμένης στο NASDAQ, Orgenesis Inc, η Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων (ΕΤΑΔ) παραχώρησε, με σύμβαση που υπεγράφη χθες, στον Δήμο Κορίνθου ακίνητο επιφάνειας 102.381 τ.μ. στο Λέχαιο Κορινθίας.

Η Theracell Laboratories έχει παρουσιάσει στην κυβέρνηση 6ετές επενδυτικό σχέδιο, συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ (με 83 εκατ. να αφορούν την έρευνα και ανάπτυξη) το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Βάσει των όσων ανέφερε χθες στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της Theracell Advanced Biotechnology, Φώτης Σακελλαρίδης, στην Κόρινθο θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, ενώ στόχος είναι να εγκατασταθούν εκεί και άλλες ομοειδείς εταιρείες ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα βιοτεχνολογίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Κορίνθου θα αναθέσει σε τρίτο φορέα την υλοποίηση της σχετικής ανάπτυξης και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας στη συνέχεια θα εισέλθουν ως μισθωτές.

 

Το ακίνητο στην Παιανία

 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ακόμα μια συμφωνία για ακίνητο που θα μισθώσει η Theracell. Πρόκειται για ακίνητο, ιδιοκτησία της Dimand, που βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Λεωφόρου Παιανίας - Μαρκόπουλου, εντός της ΒΙΟ.ΠΑ. Παιανίας (δίπλα από το συγκρότημα γραφείων ιδιοκτησία της Prodea ΑΕΕΑΠ με μισθωτή την Cosmote). Έχει έκταση 23 στρεμμάτων και εντός του υπάρχουν κτήρια γραφείων και αποθηκών 4.180 τ.μ. τα οποία ανακατασκευάζονται και μάλιστα ο μισθωτής (η εν λόγω εταιρεία βιοτεχνολογίας) πρόκειται να εγκατασταθεί εκεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στο ίδιο ακίνητο θα αναπτυχθούν και νέα κτήρια συνολικής επιφανείας 16.000 τ.μ.

Για το ακίνητο στην Παιανία έχει υπογραφεί προσύμφωνο εξαγοράς του από την Premia Properties, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα προσθέσει στα ετήσια έσοδά της από τη μίσθωσή του 1,5 εκατ. (από το δεύτερο τρίμηνο του 2022) και σταδιακά μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης, τέλος του 2023, 3,5 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία με την ΕΤΑΔ Η Σύμβαση Παραχώρησης μετ' ανταλλάγματος του ακινήτου στο Λέχαιο Κορινθίας στον Δήμο Κορίνθου υπεγράφη χθες στα γραφεία της ΕΤΑΔ από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ Στέφανο Δ. Βλαστό και τον δήμαρχο Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλο, παρουσία του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα και του αντιδημάρχου του Δήμου Κορινθίων, Σπύρου Πλατή.

Η διάρκεια της παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης του ακινήτου είναι τριάντα έτη από την υπογραφή της σύμβασης με δυνατότητα παράτασης για ακόμη δέκα. Σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, «έπειτα και από την επιτυχή ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο ικανοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα του Δήμου Κορινθίων για την παραχώρηση του συγκεκριμένου ακινήτου, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση μίας εμβληματικής επένδυσης στρατηγικού χαρακτήρα που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τη χώρα συνολικά».

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, o κ. Δήμας υπενθύμισε πως η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας, έχει ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις αυτές βάζουν την Κορινθία για τα καλά στον χάρτη της καινοτομίας και δίνουν σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή και ελπίδα σε πολλά νέα παιδιά». Από την πλευρά του ο κ. Νανόπουλος δεσμεύτηκε ότι «ο δήμος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αξιοποίηση του χώρου σε σύντομο χρονικό διάστημα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα