Τράπεζες: Τι αναζητούν στα προσεχή roadshows

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022 16:29
UPD:16:29

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Η επενδυτική βαθμίδα κινητοποιεί τις τράπεζες καθώς μπορεί σε πρώτη φάση να αφορά την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά αποτελεί το βασικό μέσο προκειμένου και τα πιστωτικά ιδρύματα να λύσουν σημαντικά θέματα από τη μελλοντική τους χρηματοδότηση μέχρι και τη διαχείριση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις. Άλλωστε η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί πολλαπλασιαστή ανάπτυξης.

Έτσι τα roadshows που θα ακολουθήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα έχουν στόχο να διαμορφώσουν κλίμα προς αυτήν την κατεύθυνση και η αλήθεια είναι πως δεν θα ακολουθήσουν πολλά συνέδρια το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς ο κορονοϊός έχει αποκλείσει τα διά ζώσης roadshows.

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που θα φιλοξενήσει τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές είναι αυτό της Morgan Stanley με τίτλο «European Financials Conference του 2022», το οποίο θα διεξαχθεί στο διάστημα 15-17 Μαρτίου και στο οποίο ασφαλώς θα μετέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούνιο και εφόσον η πορεία της πανδημίας είναι η επιθυμητή και άλλα συνέδρια θα λάβουν χώρα.

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει ήδη σε μονοψήφια NPEs και όσες δεν έχουν πετύχει αυτόν τον στόχο αναμένεται να τον πετύχουν στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Αυτό αποτελεί ένα στοιχείο που πιστωτικά ιδρύματα επικοινωνούν συνέχεια προς τους επενδυτές. Η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται για το 2023 και είναι συνάρτηση της παραπάνω μεταβλητής, αλλά και της σημαντικής μείωσης του χρέους. Η τελευταία θα προέλθει τόσο από τη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και από την ανάπτυξη που θα ενισχύσει το ΑΕΠ και θα μικρύνει την αντίστοιχη σχέση χρέους προς το ΑΕΠ.

Η είσοδος των τραπεζών στο Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το κατ’ εξοχήν εργαλείο το οποίο έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να πετύχουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Αυτή ακριβώς είναι η εικόνα που οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να δώσουν στους υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου να γίνει κατανοητό πως η χώρα μας περνάει σε μια φάση διαφορετική από την προηγούμενη. Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει για τη χώρα πολλά κεφάλαια τα οποία θα τοποθετηθούν σε διάφορες επενδύσεις, που τώρα η έλλειψή της δεν το επιτρέπει.

Πού θα εστιάσουν

Οι τράπεζες ετοιμάζουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια τα οποία και θα κάνουν γνωστά στον SSM έως το τέλος Μαρτίου.

Κυρίαρχο στοιχείο αυτών των επιχειρησιακών σχεδίων αποτελούν τα κόκκινα δάνεια και η πιστωτική επέκταση. Τα δύο αυτά δεδομένα θα προδιαγράψουν εν πολλοίς την πορεία της κερδοφορίας του κάθε πιστωτικού ιδρύματος, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, μιας και υπάρχει σαφής αλλαγή σελίδας.

Οι τράπεζες εκτιμούν πως σύντομα θα πετύχουν -κάποιες το έχουν ήδη κάνει- τα NPEs να φθάσουν στο 5% των δανείων τους, πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 2%. Η λήξη των μορατόριουμ δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου τους σχεδιασμούς των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά τα πιστωτικά ιδρύματα επανεξετάζουν τις πηγές εσόδων που έχουν στη διάθεσή τους και τα νέα θέματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν με δεδομένη την αλλαγή και των συνθηκών ανταγωνισμού. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν κέρδη με έναν ουσιαστικό τρόπο και αυτός δεν είναι άλλος από την πιστωτική επέκταση. Το Ταμείο Ανάκαμψης διευρύνει αυτή τους τη δυνατότητα.

Θετικά κινήθηκε η καθαρή πιστωτική επέκταση (χορηγήσεις μείον αποπληρωμές δανείων) περί το τέλος του έτους, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών ανέρχεται σε 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ ανά τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα