Προς ρεκόρ κερδών οι εισηγμένες

Στα 2,89 δισ. αναμένεται το αποτέλεσμα του 2021
Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022 07:21

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους αναμένεται να εμφανίσουν οι εισηγμένες το 2021, καθώς το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς εξελίχθηκε ικανοποιητικά. Οι προβλέψεις των κορυφαίων χρηματιστηριακών εταιρειών για το σύνολο του 2021 εκτιμούν ότι οι συνολικές πωλήσεις (πλην τραπεζών) θα φτάσουν στα 63,50 δισ. ευρώ, έναντι 53,69 δισ. ευρώ που είχαν πετύχει οι ίδιες εταιρείες κατά το έτος 2020 (δηλαδή αύξηση 18,3%) και 65,54 δισ. ευρώ που είχαν πετύχει κατά το έτος 2019 (μείωση 3,17% το 2021 σε σχέση με το 2019).

Ανοδικός κύκλος

Σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους προβλέπεται ότι για τη χρήση του 2021 θα καταγραφούν κέρδη ύψους 2,89 δισ. ευρώ, έναντι 523 εκατ. ευρώ κατά το 2020 και 577 εκατ. ευρώ κατά το 2019 (στο έτος εκείνο, η συνολική κερδοφορία είχε επηρεαστεί από τις μεγάλες ζημιές της ΔΕΗ). Οι χρηματιστηριακές υποστηρίζουν ότι η οικονομία, στο σύνολό της, έχει -ήδη από το έτος 2018- εισέλθει σε έναν μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο, ενώ εκτιμάται ότι η αύξηση των μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών θα συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια.

Το 2021 οι εισηγμένες πέτυχαν όχι μόνον αυξήσεις στα κρίσιμα μεγέθη των πωλήσεων και των κερδών, αλλά και βελτίωση των διαφόρων χρηματοοικονομικών λογαριασμών και σχέσεων (π.χ., περιθώρια κερδοφορίας, χρηματοοικονομικές δαπάνες, δαπάνες λειτουργίας κ.λπ.). Με καλή διαχείριση του λειτουργικού κόστους μέσω περιορισμού των δαπανών τους και αύξηση των εξαγωγών οι εισηγμένες εταιρείες κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση τζίρου και κερδοφορίας στους 12 μήνες της παρελθούσης χρονιάς. Οι εισηγμένες εταιρείες ξεπέρασαν τις επιπτώσεις της πανδημίας και επέστρεψαν με εκκωφαντικό τρόπο στην κερδοφορία το 2021, σβήνοντας τη χειρότερη χρονιά που ήταν το 2020, οπότε και ξέσπασε η παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Πάντως, σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες τα κέρδη έχουν επηρεαστεί θετικά από έκτακτους παράγοντες, όπως π.χ. η ανατίμηση των εύλογων αξιών των ακινήτων, η μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των λοιπών πρώτων υλών, καθώς και τα κέρδη από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ικανοποιητικό δ’ τρίμηνο

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τέταρτο τρίμηνο 2021 εξελίχθηκε με σαφώς ικανοποιητικό ρυθμό για την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα τη θετική εξέλιξη των εταιρικών επιδόσεων και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, ακολουθώντας ένα ιδιαίτερα ανοδικό εννεάμηνο.

Παράλληλα, οι μεταλλουργικές εταιρείες έφτασαν σε χρονιά ρεκόρ στην κερδοφορία τους, καθώς οι επιδόσεις τους, εκτός από το χαμηλό κόστος πωληθέντων, ενισχύθηκαν και από την αυξημένη ζήτηση στον κλάδο της κατασκευής. Το ίδιο ισχύει και για το εμπόριο ξυλείας, το οποίο μετά από πολλές χρήσεις ζημιών βγαίνει σε κερδοφορία.

Ο τουρισμός είχε καθολική θετική επίπτωση στις εταιρείες μεταφορών, ενοικίασης οχημάτων, αλλά και στις εταιρείες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών και διύλισης. Οι εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής ανέβασαν τζίρο και οργανικά κέρδη. Η λήξη των αναστολών πληρωμών ενοικίων, καθώς και η αύξηση του ενεργητικού των εταιρειών ακινήτων, εκτός από τη βελτίωση των εσόδων, ανέβασαν και την αξία των ακινήτων.

Ιστορικό ρεκόρ επίδοσης όλων των εποχών πέτυχαν πολλές εισηγμένες, όπως -για παράδειγμα- οι εταιρείες Mytilineos, Πλαστικά Θράκης, Autohellas Quest Holdings, Performance, E-Net Μοτοδυναμική, Πετρόπουλος Αλουμυλ Μυλωνάς και Ξυλεμπορία, ενώ σε τροχιά ρεκόρ βρέθηκαν οι Παπουτσάνης, Entersoft, Ακρίτας και BriQ Properties.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα