Ζημιές 3 δισ. στερλινών φέρνει το τέλος του QE στη BoE

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 10:12
UPD:10:14
REUTERS/TOBY MELVILLE

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) υπολογίζεται ότι θα εγγράψει ζημίες ύψους 3 δισ. στερλινών μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς οι τοποθετήσεις της κεντρικής τράπεζας αρχίζουν το ταξίδι για τη μετατροπή τους απο μία πηγή μετρητών για την κυβέρνηση σε βαρίδι για τα δημόσια οικονομικά.

Η απόφαση της BoE να αρχίσει να αποσύρει σταδιακά το πρόγραμμα με το οποίο έριξε 895 δισ. στερλίνες στην αγορά ανοίγει μία διαδικασία, η οποία θα δει τις τοποθετήσεις της να συρρικνώνονται κατά 200 δισ. στερλίνες έως τα τέλη του 2025. Το πρόβλημα είναι ότι η τιμή που πληρώθηκε για τα περισσότερα από τα χρεόγραφα αυτά είναι πολύ υψηλότερη από την ονομαστική τους αξία, γεγονός που αφήνει την κεντρική τράπεζα στο κόκκινο όταν ωριμάσουν ή πουληθούν. 

Η απόσυρση του QE είναι μία πολύ σημαντική στιγμή, καθώς χάνεται ένα εργαλείο με το οποίο η κεντρική τράπεζα στήριξε την οικονομία για περισσότερο από μία δεκαετία. Είναι μέρος μίας επιθετικής επιστροφής σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική από την BoE, που έχει ήδη αυξήσει δύο φορές τα επιτόκιά της μέσα στο έτος και αναμένεται να προβεί σε αρκετές ακόμη αυξήσεις έως τα τέλη του έτους. 

Η απόσυρση του QE αρχίζει τον Μάρτιο, όταν και ωριμάζουν κρατικά ομόλογα αξίας 28 δισ. δολαρίων. Για πρώτη φορά από το 2009 τα ομόλογα αυτά θα φύγουν από τον ισολογισμό - κάτι που θα σημάνει ζημιά 3 δισ. στερλινών, σύμφωνα με το Bloomberg. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα