Market Beat: Eπιστροφή μιας μετριοπαθούς επιφύλαξης

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 09:44
UPD:09:46

 Σήμερα όλοι αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ ώστε να εξάγουν συμπεράσματα για την νομισματική πολιτική της Fed τον Μάρτιο. Ιδιαίτερα κρίσιμες θα είναι οι ανακοινώσεις των στοιχείων του δομικού πληθωρισμού των ΗΠΑ (Core CPI) που θα καθορίσουν την πορεία των Αμερικανικών Αγορών και όχι μόνο, μετά την μείωση της μεταβλητότητας  των τελευταίων συνεδριάσεων. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού κατά 5,9%, σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο.

  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφάνιζαν μεικτή εικόνα στις ασιατικές συναλλαγές με τα ΣΜΕ του S&P500 στο -0,08% στις 8:10 δική μας ώρα. Και οι τρεις δείκτες αναφοράς της Wall Street σημείωσαν αξιόλογη άνοδο την Τετάρτη.
  • Οι αμερικανικές μετοχές εμφανίζουν άνοδο λόγω των κερδών του κλάδου της τεχνολογίας
  • Τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών εμφάνιζαν θετική εικόνα ειδοποιώντας για το ανοδικό άνοιγμα του FTSE 100 και ελαφρά ανοδικό από δείκτες όπως οι, Euro STOXX 50 και DAX. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κερδίζουν με τους επενδυτές να αναγνωρίζουν τα ισχυρά εταιρικά κέρδη
  • Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αναφοράς διολίσθησαν από τα υψηλά πολλών ετών
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα χθες, με υψηλό σχετικά τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 960,32 μονάδες, με μεταβολή +1,94%. Ο συνολικός τζίρος ήταν ο ψηλότερος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων και ανήλθε στα 124,172 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 9,835 εκατ.
  • Καμία διαγραφή, ή προσθήκη δεν υπήρξε στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, με τις αναφορές για εισαγωγές, ή διαγραφές τίτλων να αφορούν την εξαμηνιαία αναθεώρηση στις 12 του Μαΐου
  • Σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές η τάση παρέμεινε ανοδική αλλά με σχετικά χαμηλές επιδόσεις

Το διεθνές σκηνικό

Καθώς οι επενδυτές παραμερίζουν προς το παρόν τις ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ υποχώρησε από τα πολυετή υψηλά που σημειώθηκαν την προηγούμενη. Επιτρέποντας τη διαμόρφωση σταθερού κλίματος στις αγορές παγκόσμια και ενισχύοντας τη ζήτηση για growth stocks. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite έκαναν άλμα άνω του 1% καθώς οι μετοχές τεχνολογίας συνέχισαν το ράλι τους. Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο +0,86% στις 35.768,06 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε +1,45% στις 4.587,18 μονάδες. Ο Nasdaq Composite αναρριχήθηκε +2,08% στις 14.490,37 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,7% με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να οδηγούν τα κέρδη με άλμα 4,0%. Η Volkswagen ήταν μεταξύ των κορυφαίων συντελεστών της ανόδου του δείκτη, σημειώνοντας άνοδο 6,1%, ενώ ο μεγαλύτερος επενδυτής της, η εταιρεία χαρτοφυλακίου Porsche έκανε άλμα 8,2%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +1,8% σε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων και ο blue-chip Nikkei έκλεισε υψηλότερα, λίγο πάνω από +1%. Σήμερα το πρωί στις 7:20 εμφάνιζε κέρδη της τάξης του +0,4%.

Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν επίσης από τους θετικούς τίτλους ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες που υποδηλώνουν ότι οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για την Ουκρανία μπορεί να χαλαρώσουν.

Η δυναμική της χθεσινής συνεδρίασης

Ο Τραπεζικός δείκτης άνοιξε με μεταβολή +1,77% με άμεση συνέπεια ο ΓΔ να ανοίξει στο +1,20%! Δεν είναι αυτή μια έναρξη που θα την ορίζαμε ως συνηθισμένη ή αδιάφορη. Με τιμή στις 11:00 πάνω από τις 955 μονάδες και τζίρο μεγαλύτερο από της προηγούμενης μέρας, η προσδοκία για επιστροφή στις 960 μονάδες κυριάρχησε. Με τη συμπλήρωση έξη ωρών διαπραγμάτευσης ο τζίρος ανήλθε στα 90 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ βρισκόταν πάνω από τις 957 μονάδες. Αλλά προηγούμενα είχε προσεγγίσει για δεύτερη φορά μέσα στη μέρα τις 950 μονάδες. Την πρώτη στις 10:31 που χτύπησε στις 950,76 και τη δεύτερη στις 11:41 που χτύπησε στις 950,39. Κάθε φορά που πλησίαζε τις 950 μονάδες οι συναλλασσόμενοι άφηναν την αγορά σε αυτά τα επίπεδα μερικά λεπτά, μάλλον για να μαζέψουν την προσφορά, που με την κυριαρχία της προσωρινά προκαλούσε την υποχώρηση ως εκεί. Αλλά κατόπιν η ζήτηση δεν μπορούσε να κρυφτεί, καθώς οι εντολές αγοράς που έπεφταν στον πάγκο της αγοράς είχαν χαρακτήρα ανταγωνισμού. Δηλαδή κοίταζε ο ένας θεσμικός να προλάβει τον άλλο.

Ωστόσο η επιστροφή στις 960 μονάδες χθες, όταν ο τζίρος πλησίαζε τα 100 εκατ. ευρώ, ήταν στα πλάνα μόνο των πολύ αισιόδοξων αναλυτών. Η εξέλιξη δικαιολογεί την έκφραση κόλπο γκρόσο που χρησιμοποιήσουμε για να δείξουμε πόσο τεχνητή ήταν η πίεση των αποτιμήσεων στο πρώτο μέρος την Τρίτη. Όσο για την υπογράμμιση της αύξησης των όγκων για κάθε τραπεζικό blue chip που και χθες συνεχίστηκε, θελήσαμε να δείξουμε πως αναπτύσσεται το ενδιαφέρον των θεσμικών. Σε αυτά τα πλαίσια αξίζει να ειδοποιήσουμε για τη ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Πιθανά  θα μετακινηθούν από φιλόδοξους επενδυτές στην υψηλή, που “γυαλίζει” στο μάτι κάθε ιδιώτη επενδυτή, αν πείστηκε πως κάτι άλλαξε στην θεώρηση των θεσμικών για την αγορά και προτιμά τη σιγουριά της υψηλής εμπορευσιμότητας για το κυνήγι βραχυπρόθεσμου κέρδους.

Υπάρχουν από την πλευρά των εγχώριων αναλύσεων πολλές προσπάθειες για να πειστεί το επενδυτικό κοινό  πως αξίζει τον κόπο να ενδιαφερθούν για τις ελληνικές μετοχές. Ειδικά από την ώρα που οι Τράπεζες απόκτησαν μια σαφή ανοδική δυναμική.

Από την Παρασκευή 28/1 η Fast Finance ΑΕΠΕΥ υπογράμμιζε:  “Για το 2022 οι αποδόσεις δείχνουν την διαφορά μεταξύ τους, μιας και ο ΓΔΧΑ συντηρεί τα κέρδη του 4%, με τον DAX και τον S&P 500 να χάνουν αντίστοιχα 3% και 9%. Είναι λογικό η Αγορά μας να περιμένει να δει πως θα αντιδράσουν τα Ξένα Χρηματιστήρια, πριν μας δείξει μία σοβαρή κίνηση. Στην παρούσα το 960 είναι κύρια αντίσταση με το 1000ρικο να συνεχίζει να είναι μεγάλος επόμενος στόχος. Σε κάθε περίπτωση η ζώνη κοντά στο 900 είναι κύρια στήριξη, που δεν πρέπει να χαθεί. O Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που συντηρεί τους υπόλοιπους τίτλους. Είναι φανερό πως αρκετά κεφάλαια τοποθετούνται στον κλάδο, μιας και η εικόνα του έχει αλλάξει σημαντικά έναντι των υπολοίπων”.

Χθες επιβεβαιώθηκε απόλυτα και τα χθεσινά της σχόλια έχουν την ίδια κατεύθυνση:

 “Πλέον ο Τραπεζικός δοκιμάζει το πτωτικό trend από το 2016, επίπεδο που θέλει μεγάλη προσοχή και που δεν πρέπει απλά να το δούμε με μία συνεδρίαση. Από την άλλη, το σύνολο του κλάδου είναι ανακεφαλαιοποιημένο και ακόμα και αν γίνει μία νέα Α.Μ.Κ. θα είναι αναπτυξιακή και όχι διάσωσης. Η πλειοψηφία των ‘κόκκινων’ δανείων έχει φύγει από τους Τραπεζικούς ισολογισμούς και παράλληλα οι καταθέσεις έχουν βρεθεί σε επίπεδα 2009. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να αρχίζουν να δανείζουν με γρήγορους ρυθμούς, έστω και αν στην παρούσα φάση οι Τράπεζες είναι αρκετά συντηρητικές, μετά από αυτά που έπαθαν στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση και όσο περνάει ο καιρός ο δανεισμός θα είναι πιο εύκολη υπόθεση, μιας και είναι και μονόδρομος για την Οικονομία και την γρήγορη ανάκαμψή της. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που παραμένουν διστακτικοί για τον κλάδο, μιας και τον έχουν συνηθίσει να μοιράζει απλόχερα ζημιές και συνήθως ακολουθούν σε λάθος timing. Πλέον η Πειραιώς αφήνει πίσω της το πολύ σημαντικό 1,52 επίπεδο. Η ζώνη του 1,50 γίνεται στήριξη, ενώ το 1,70 είναι επόμενος κοντινός στόχος. Αν καταφέρει να κλείσει και τον μήνα πάνω από τα 1,52 ευρώ τότε, μετά από χρόνια, έχουμε και μηνιαίο αγοραστικό σήμα”

Από την Piraeus Sec. παρατήρησαν: “Η Αγορά θα μπορούσε να επεκτείνει τα κέρδη της, λόγω της βελτίωσης της επενδυτικής ψυχολογίας στο εξωτερικό. Θα είμασταν αγοραστές στη μετοχή της ΔΕΗ, λόγω του καλού σημείου εισόδου και στην Μυτιληναίος λόγω των υψηλών τιμών Αλουμινίου”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς η τεχνολογία καθοδήγησε το ράλι, μετριάζοντας τις απώλειες που κατέγραψε στην αρχή του νέου έτους. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύθηκε 2,08%, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,5%, ενώ ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,86%.

Τα κέρδη της συνεδρίασης καθοδηγήθηκαν από τις μετοχές εκείνες που υπήρξαν πρωταγωνιστές στη διάρκεια των lockdowns της πανδημίας το 2020. Η μετοχή του ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify ενισχύθηκε περισσότερο από 5%, ενώ η Etsy κατέγραψε άνοδο 3,8%. Σε ανάκαμψη και η μετοχή του μητρικού ομίλου του Facebook, Meta Platforms καταγράφοντας κέρδη 5,4%. Βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση μετά την ανακοίνωση των άκρως απογοητευτικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας. Στο μεταξύ, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα εξακολουθούν να προσφέρουν στήριγμα στις μετοχές. Η Chipotle ενισχύθηκε περισσότερο από 9%, ενώ η Enphase Energy στον χώρο της αιολικής ενέργειας κατέγραψε άνοδο 16%.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη με ώθηση από τα καλά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, προ των κρίσιμων στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η μετοχή της ολλανδικής Adyen εκτινάχθηκε άνω του 11% μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων β’ εξαμήνου. Παράλληλα, η GlaxoSmithKline (GSK) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 9% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 9,5 δις  λίρες το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2021.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,72% στις 473,33 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +1,01% στις 7.643,42 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +1,57% στις 15.482,01 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,46% στις 7.130,88 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +2,72% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +1,98%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας 1,1433 δολάρια.

ΧΑ

Με αυξημένο τζίρο σημαντική άνοδος +1,94% με Τράπεζες, ΕΕΕ ΑΡΑΙΓ ΟΠΑΠ & ΜΠΕΛΑ

  • Με υψηλούς όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε ελάχιστα blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα και ως το τέλος της διαπραγμάτευσης, αποτύπωσαν τη διάθεση σχηματισμού θέσεων  και επιστροφή στο μετοχικό ρίσκο. Η υπεροχή των ανοδικών μετοχών έναντι των καθοδικών στο ταμπλό, σταθερά από την πρώτη ώρα ως την τελευταία ώρα (70/39) δεν επέτρεψε ούτε στιγμή να εμφανιστούν απώλειες.
  • Την άνοδο στην αγορά εμπόδισαν λιγοστά blue chip ήτοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και ΑΔΜΗΕ με απώλειες αντίστοιχα –1,03% και -0,40% ενώ ώθησαν  ανοδικά και αποτελεσματικά τους βασικούς δείκτες με κέρδη από 1,5% και πάνω ΠΕΙΡ  ΕΥΡΩΒ ΜΟΗ ΑΛΦΑ ΕΕΕ ΑΡΑΙΓ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ και ΛΑΜΔΑ ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 124,172 εκατ. ευρώ.
  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν ανοδική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με άνοδο έως +2,5% για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν με κέρδη +1,95% αλλά σημανικές μεταβολές είχαν οι CAC ++1,66% και DAX +1,75% ενώ στους δείκτες της Wall Street με αυξημένη νευρικότητα  η δυναμική είχε επιβάλει το +1,15% σαν μεταβολή στον Nasdaq και το +1,03% για τον S&P500 ενώ ο Dow κέρδιζε +0,76%.
  • Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν ένα γεγονός που τροφοδότησε την τάση φυγής από τα κρατικά ομόλογα  του ευρώ από την προηγούμενη βδομάδα. Σήμερα υπήρξε υποχώρηση από το 2,556% στο 2,447% συμβάλλοντας στην επιστροφή των αγοραστών για τις Τράπεζες.

Ήταν μέρα με γενικευμένη ζήτηση που δεν αφορούσε μόνο τις Τράπεζες αλλά τις περισσότερες μετοχές ακόμα και εκείνες που λειτούργησαν σαν στυλοβάτες της ανόδου των στην περασμένη εβδομάδα και πιέστηκαν την τρέχουσα. Ενώ υπήρξε ανατροπή των πιέσεων σε μετοχές με σειρά πτωτικών κλεισιμάτων όπως η ΔΕΗ +0,73% που είχε μικρή μεν αλλά θετική μεταβολή. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε με ανοδική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στα ευρωπαϊκά οι δείκτες ξεκίνησαν με υπολογίσιμο ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και σύντομα απόκτησαν ανοδικό βηματισμό με σταθερά ίδια κατεύθυνση με τον DAX να συνεχίζει ανοδικά μετά από 7 ώρες ενώ ο CAC εμφάνισε κάμψη αξιοπρόσεκτη στο τετράωρο για 40 μόνο λεπτά. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 960,3) ενωρίτερα, δεν ήταν μόνο το κλίμα στις ΗΠΑ που  οδήγησε σε κλείσιμο κοντά στο ανώτερο μέρας (τις 960,76) αλλά και η ανησυχία να μην υπάρξει πέρασμα του ΓΔ κάτω από τις 950 μονάδες, που ήταν για την αγοραία συναίνεση μια μέτρια στήριξη. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 950,30 μονάδες (στις 11:41) έχοντας μεταβολή τότε +0,87% κινήθηκε κατόπιν με πλάγια κίνηση, γύρω από εκεί, ως τις 12:15. Μετά άρχισε μια ανοδική αντίδραση χωρίς ανατροπή για να καταλήξει στις 17:00 στις 960,38 (+1,94%). Η ισορροπία στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα από το υψηλό των ελεύθερων συναλλαγών, που ήταν οριακά κάτω από τις 960,75 μονάδες, μεγαλώνοντας την απόσταση από το χαμηλό στις 911,83 μονάδες από τις 25/1 που αποτελεί πλέον το ισχυρότερο επίπεδο στήριξης σε πιθανή διόρθωση.

Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που  ήταν αισθητά περισσότερο στο επίκεντρο των αγοραστών, απόκτησαν ανοδική μεταβολή με την συνεισφορά των κερδών  από 23 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.

Οι θεσμικοί στην Αθήνα με σαφώς καλύτερους από την προηγούμενη όγκους συνολικά και όχι μόνο λόγω πακέτων, εκδήλωσαν στην τρίτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας γενίκευση των αγοραστικών  τους διαθέσεων σε πολλές μετοχές και πιέσεις σε ένα μόνο κλάδο  Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Η είσοδός τους σταθεροποίησε την κυριαρχία της ζήτησης και έδωσε το σύνθημα για αγορές σε όλους τους συναλλασσόμενους. Τελικά η εικόνα των ευρωπαϊκών με την επικράτηση της ζήτησης που επιβλήθηκε κατά τη διαπραγμάτευση και με την ανοδική δυναμική στους S&P500 και Nasdaq της Wall Street περιλάμβανε κέρδη της τάξης του +2% για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ.

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (2) ενώ (23) εμφάνισαν κέρδη με καμία στις αμετάβλητες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από πιέσεις οι  ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,03%, και ΑΔΜΗΕ -0,40%. Στον αντίποδα με κέρδη άνω του 2,4% εμφανίστηκαν ΠΕΙΡ +9,93%, ΕΥΡΩΒ +3,55%, ΜΟΗ +3,55%, ΑΛΦΑ +2,94%, ΕΕΕ+2,76%  και ΑΡΑΙΓ +2,40%.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή ύψος τζίρου, και μέτριας σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 960,32 από 942,06 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,94% ή 18,26 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 124,172 από 115,734 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,835 από 20,617 εκατ. ευρώ, και την ΕΤΕ αφορούσαν 3,385 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 1,518  εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 1,264 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 1,264 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 665.000 ευρώ, την ΜΟΗ 580.970 ευρώ, την ΔΕΗ 440.547 ευρώ, την ΜΥΤΙΛ 393.267 ευρώ, και την ΤΕΝΕΡΓ 324.000 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 70 από 37 σημείωσαν άνοδο και 39 από 65 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19 από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,723 από 69,573 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 8,4εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,94% με τον EUROSTOXX 600 στο 1,71%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +2,09% στις 2346,53 από 2298,57 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  47,96 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε +0,66%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Οι traders αποτύπωσαν ουδέτερες προσδοκίες

Οι traders στα παράγωγα είχαν αντιληφθεί την πιθανότητα της συνέχισης στην άνοδο της αγοράς και έδωσαν στα ΣΜΕ του 25άρη την Τρίτη, τιμές πάνω από το κλείσιμό του στην υποκείμενη αγορά. Δεν τολμούν ακόμα να ανοιχτούν στις συναλλαγές των ΣΜΕ του ΔΤΡ, αλλά εκεί που γνωρίζουν το πεδίο καλύτερα, δηλαδή στα ΣΜΕ επί μετοχών, το ενδιαφέρον τους από μέρα σε μέρα διογκώνεται. Όσο για τα δικαιώματα προαίρεσης του FTSE25, αξίζει να αναφέρουμε πως έχουν χάσει το ενδιαφέρον των συναλλασσόμενων στην αγορά παραγώγων. Είναι τόσο μεγάλη η κρισιμότητα των θεμάτων (γεωπολιτικά-επιτόκια-πληθωρισμός) που απασχολούν τις αγορές ώστε δεν αποκλείεται σήμερα το κλίμα να διαφέρει. Για αυτό επέλεξαν χθες μικρή υστέρηση του ΣΜΕ έναντι του FTSE25.

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο αποκλειστικά και αποφασιστικά. Το άνοιγμα στις 2334,41 αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 35,84 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 47,96 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2347,63 μονάδες, ήρθε στις 16:43. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:40 και ήταν οι 2320,65 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2346,53 από 2298,57 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,09% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε αισθητά σε 15,825 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 9/2/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 635 συμβόλαια με ανώτερο τις 2346,75 μονάδες, κατώτερο στις 2315,00 με τελευταίες πράξεις στις 2345,50 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2343,75 από 2300,00 μονάδες και έγιναν 2365 από 2342 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 115 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2346,00 μονάδες, κατώτερο τις 2318,00 με τελευταίες πράξεις στις 2346,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2345,25 από 2298,50 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 187 από 159.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ανήλθε σε 33 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 και 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 43 συμβόλαια, για την επόμενη σειρά για τιμή εξάσκησης στις 2350 και τις 2400 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 60 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2250 και τις 2300 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος 1 συμβόλαιο στις 2300 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 734,50 από 709,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.

Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 713,10 μονάδων (+1,14%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 717,50 (+1,77%), και ανώτερο τις 730,12 (+3,56%) έκλεισε στις 730,12 με κέρδη +3,56%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 67,408 από 60,366 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+3,72%) απασχόλησε 18,673 από 11,574 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,09%) 13,837 από 10,847 εκατ., η ΠΕΙΡ (+9,93%) απασχόλησε 15,279 από 5,425 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+3,55%) απασχόλησε 13,452 από 7,132 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι εκτινάχθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 15183 από 16329 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 61.671 από 62.573 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,41 ευρώ. Διακινήθηκε 1 από 6 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 205 από 206.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 8990 από 8818 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 24.500 από 28.528 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,61 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 3 από 3.

Της ΕΥΡΩΒ με 5196 από 3015 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 32.262 από 32.427 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,10 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και παρέμειναν ανοικτά  100 ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 9015 από 6427 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 32.550 από 28.427 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,65 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1635 από 1817 ΣΜΕ της ΜΙΓ, τα 1134 από 1880 ΣΜΕ της ΔΕΗ,  και τα 668 από 478 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν επιλεκτικό και αφορούσε τα 34012 συμβόλαια για ΟΤΕ, τα 3219 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ και τα 1000 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις του MSCI, σχετικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών που θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Καμία διαγραφή, ή προσθήκη δεν αναμένεται στην επικείμενη τριμηνιαία αναδιάρθρωση, με τις αναφορές για εισαγωγές, ή διαγραφές τίτλων να αφορούν την εξαμηνιαία αναθεώρηση του Μαΐου (βλ. ΕΤΕ & ΜΠΕΛΑ).

Ιδιαίτερα κρίσιμες θα είναι οι ανακοινώσεις των στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ (Core CPI) που θα καθορίσουν την πορεία των Αμερικανικών Αγορών (και όχι μόνο), μετά την ανάπαυλα των τελευταίων συνεδριάσεων. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού κατά 5,9%, σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο (ΥοΥ).

Οι εκτιμήσεις για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του έτους και από την ΕΚΤ, ενισχύθηκαν μετά την ομιλία της C. Lagarde την περασμένη Πέμπτη. Οι αποδόσεις των Ευρωπαϊκών ομολόγων αποτιμούν πλέον τα νέα δεδομένα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αγγίζει το 2,5%. Η επίδραση στην Χρηματιστηριακή Αγορά ήταν έως τώρα απολύτως διαχείρισιμη, δρώντας υποστηρικτικά ως προς την ανθεκτικότητά της.

Σταθερά ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το σήμα αγοράς ενεργό, με την βραχυπρόθεσμη τάση να μην απειλείται όσο παραμένει άνω των 930 μονάδων. Ανά 10 μονάδες υπάρχουν ισχυρές στηρίξεις που λειτουργούν υποστηρικτικά στο ανοδικό σενάριο. Στις 920 μονάδες με τον ΕΚΜΟ 55 ημερών, στις 910 μονάδες όπου διαμορφώθηκε το προηγούμενο χαμηλό και στις 900 μονάδες όπου εντοπίζεται ο ΚΜΟ 200 ημερών. Ζητούμενο παραμένει η ανοδική διάσπαση των 960 μονάδων, με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1000 και 1010 μονάδων αντίστοιχα να είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.

Το εντυπωσιακό Πανευρωπαϊκό ράλι των Τραπεζικών μετοχών, συνεχίζει σταθερά να τροφοδοτεί την άνοδο και των Ελληνικών Τραπεζών. Η υπέρβαση των 720 μονάδων, φέρνει στο στόχαστρο των αγοραστών τις 775 και 800 μονάδες, με τις αντιστάσεις να απέχουν λόγω της απότομης κατάρρευσης του 2020. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, με την βραχυπρόθεσμη στήριξη των 685 μονάδων να κρίνει την διατηρησιμότητα της ανόδου. Χαμηλότερα, ισχυρότερη τασικά στήριξη εντοπίζουμε στις 660 μονάδες του κλαδικού δείκτη.

Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην γεωπολιτική “σκακιέρα”, με τις προσπάθειες κατευνασμού, να εντείνονται όλο και περισσότερο. Μια Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένης της ήδη υπάρχουσας ενεργειακής κρίσης. Είναι πλέον εμφανές ότι οι αγορές ποντάρουν στην αποκλιμάκωση, όμως η, αν και μικρότερη, πιθανότητα εισβολής, δεν φαίνεται να έχει ενσωματωθεί πλήρως στις αποτιμήσεις.

Σήμερα

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αντανακλούσε τον ανοδικό τόνο, στις ασιατικές συναλλαγές και στις 8:15 δική μας ώρα διαπραγματεύεται με άνοδο +0,48% ευρισκόμενος στις 628,56 μονάδες.

Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία κέρδισε +0,28%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei στις 8:20 ενισχυόταν +0,44% καθώς οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν. Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε +0,27%, ενώ ο δείκτης blue-chip της Κίνας CSI300  υποχωρούσε -0,78% και ήταν χαμηλότερα από όπου ξεκίνησε μετά τη μεσημεριανή διακοπή  και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ εμφάνιζε μεταβλητότητα στην τάση και σημείωνε απώλειες της τάξης του -0,17%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα