Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να προτείνει ένα νομοσχέδιο για το ψηφιακό ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους. Το νομοσχέδιο θα χρησιμεύσει ως νομική βάση για τις συνεχείς τεχνικές εργασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με την εικονική έκδοση τραπεζογραμματίου ή νομισμάτων ευρώ.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δημιουργούν εικονικά νομίσματα για να διασφαλίσουν ότι δεν υπονομεύονται από την αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει εμπνεύσει τις Big Tech να αναζητήσουν τρόπους εισόδου στην αγορά πληρωμών.
«Αν δεν ικανοποιήσουμε αυτήν την απαίτηση, τότε θα το κάνουν άλλοι», είπε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα στους ευρωβουλευτές στα μέσα Νοεμβρίου. «Ως συννομοθέτες θα διαδραματίσετε βασικό ρόλο σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που μπορεί να είναι απαραίτητες για την εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ», είχε πει.
Η ΕΚΤ πραγματοποιεί επί του παρόντος εσωτερικές δοκιμές με το ψηφιακό ευρώ και αναμένει να αρχίσει να εργάζεται για ένα πρωτότυπο στα τέλη του 2023. Στη συνέχεια, οι κυβερνήτες της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν αξίζει τον κόπο η κοπή ενός ψηφιακού ευρώ. Εάν αποφανθούν πως αξίζει, το εικονικό νόμισμα θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως το 2025, το νωρίτερο.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα εξυπηρετεί η νομοθετική διαδικασία της ΕΕ. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από διαπραγματεύσεις εντός των πρωτευουσών της ΕΕ και του κοινοβουλίου για να περάσει ως νόμος.
Τον επόμενο μήνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση από το εκτελεστικό σώμα της ΕΕ. Το ερωτηματολόγιο της Κομισιόν θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό ευρώ, όπως ο χειρισμός των καθημερινών πληρωμών. Η επικεφαλής των οικονομικών της ΕΕ Μέιριντ Μακγκίνες ανακοίνωσε τα νομοθετικά σχέδια της Επιτροπής το πρωί της Τετάρτης σε μια διάσκεψη fintech από την Afore Consulting. «Στόχος μας είναι να καταθέσουμε νομοθεσία στις αρχές του 2023», είπε, κάνοντας λόγο για μια στοχευμένη νομοθετική διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.
Θα ακολουθήσει ανάλυση των επιπτώσεων για να εκτιμηθεί ποιες διασφαλίσεις απαιτούνται για να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την πρωτοβουλία. Οι τράπεζες, για παράδειγμα, φοβούνται ότι οι καταθέτες θα μπορούσαν να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από την κεντρική τράπεζα με το πάτημα ενός κουμπιού, εάν υπάρξει οικονομική κρίση — δημιουργώντας μια ηλεκτρονική τραπεζική λειτουργία.
Ενώ είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που θα έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν χρειάζεται ένα ψηφιακό ευρώ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κομισιόν και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ήδη πεπεισμένοι.
Η Γερμανία και η Γαλλία πέρυσι προέτρεψαν την ΕΚΤ να επιταχύνει τη διαδικασία εν μέσω φόβων ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να μείνει πίσω. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ξεκίνησε το ταξίδι της προς ένα ψηφιακό γουάν το 2014. Το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας, εν τω μεταξύ, έχει δεσμευτεί να έχει μια εικονική έκδοση της ρουπίας αργότερα φέτος. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, έχει επίσης θέσει το ψηφιακό ευρώ στην ατζέντα του.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico