Ο «Ολλανδός» και η «κροκόδειλος της Wall Street»- Η ιστορία με τα κλεμμένα Βitcoins

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 11:20
UPD:14:13
REUTERS/DADO RUVIC

Θα μπορούσαν να είναι οι σύγχρονοι Μπόνι και Κλάιντ, αλλά προτιμούν διαφορετικό χαρακτηρισμό. Ο λόγος για τους Ίλια Λιχτενστάιν και Χέδερ Μόργκαν που συνελήφθησαν χθες στη Νέα Υόρκη για «ξέπλυμα» κλεμμένων Bitcoin που είχαν κλαπεί το 2016 στην πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών Bitfinex. 

Η Μόργκαν χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως «κροκόδειλο της Wall Street» και συστηνόταν ως η ράπερ «Razzlekhan»- με σινγκλ και μουσικά βίντεο στο YouTube, ανάμεσα στα οποία το τραγούδι της «Versace Bedouin» που η ίδια χαρακτήρισε ως «ύμνο για απροσάρμοστους και περίεργους»- και ως καλλιτέχνιδα που ειδικεύεται στο κολάζ, τη γλυπτική, τη ζωγραφική και το σχέδιο μόδας, με περισσότερη πίτσα από τον Τζένγκις Χαν, όπως έλεγε. 

Η Μόργκαν ασχολιόταν επίσης με επενδυτικές στρατηγικές, αποκαλώντας τον εαυτό της ριψοκίνδυνη κερδοσκόπο που είναι «πονηρή σαν αλιγάτορας». Στην ομιλία της που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Williamsburg, στο Μπρούκλιν, όρισε την κοινωνική μηχανή ως «την πράξη χειραγώγησης κάποιου για να αποκαλύψει πληροφορίες ή να προβεί σε μια συγκεκριμένη ενέργεια».

Ο Λιχτενστάιν που ακούει στο ψευδώνυμο «Ολλανδός» έχει πιο ήσυχο προφίλ, του «επιχειρηματία τεχνολογίας» και «περιστασιακού μάγου». 

Μέχρι την Τρίτη, το ζευγάρι ζούσε ζωές φτιαγμένες για τα social media. Ακόμη και η πρόταση γάμου που έκανε ο Λιχτενστάιν το 2019 φαινόταν να στοχεύει στην τόνωση της καριέρας της μελλοντικής συζύγου του ως Razzlekhan: Αποκάλυεψε το σχέδιό του σε μια ανάρτηση στο Facebook μέσω μιας «παράξενης, δημιουργικής καμπάνιας μάρκετινγκ πολλαπλών καναλιών». Αυτή η καμπάνια περιείχε αφίσες και ψηφιακές διαφημίσεις που «αιχμαλώτιζαν την ουσία της Razzlekhan: σουρεαλιστική, μυστηριώδης, ανατριχιαστική και σέξι». Έκανε πρόταση γάμου στη Μόργκαν καθώς εικόνες του προσώπου της έλαμψαν σε μια ψηφιακή διαφημιστική πινακίδα. 

Ο κόσμος τους όμως, γεμάτος από ομιλίες σε στιλ TED και μουσικά βίντεο, κατέρρευσε όταν συνελήφθησαν από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για κλεμμένα Bitcoin που σήμερα αξίζουν 4,5 δισ. δολάρια. 

Η 31χρονη Χέδερ Μόργκαν και ο 34χρονος σύζυγός της Ίλια Λιχτενστάιν συνελήφθησαν με την κατηγορία της συνωμοσίας για ξέπλυμα 119.754 Bitcoin.  

Στην πρώτη τους εμφάνιση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν το απόγευμα της Τρίτης, το ζευγάρι δεν φορούσε χειροπέδες και δεν τοποθετήθηκε δημόσια. Οι δικηγόροι τους όμως, καθώς έχουν διαφορετικό συνήγορο, μίλησαν. Η δίκη θα διεξαχθεί τελικά στην Ουάσιγκτον.

Ο δικαστής όρισε εγγύηση και στους δύο- 3 εκατ. δολάρια για τη Μόργκαν και 5 εκατ. για τον Λιχτενστάιν. Η κυβέρνηση ζήτησε αρχικά από τον δικαστή να μην τους επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση. Καθένας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινής φυλάκισης 20 ετών, επομένως έχουν το κίνητρο να προσπαθήσουν να το σκάσουν, είπε ένας εισαγγελέας στον δικαστή. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι τα Bitcoin που κλάπηκαν το 2016 στάλθηκαν σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που ελέγχεται από τον Λιχτενστάιν και και στη συνέχεια σε ένα που ελέγχεται από το ζευγάρι μέσω ενός περίπλοκου συστήματος «ξεπλύματος». Τότε άξιζαν 71 εκατ. δολάρια, σήμερα 4,5 δισ. δολάρια καθώς οι τιμές του Bitcoin έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Το ζευγάρι δεν κατηγορήθηκε ότι έκανε το πραγματικό χακάρισμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα