Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο έναντι της ενεργειακής ακρίβειας ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο φόντο της μικρής αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 (που οδηγεί, κατά τις πληροφορίες, σε μικρή μείωση των επιδοτήσεων ρεύματος για τα νοικοκυριά), αλλά και της ανησυχίας για όξυνση της ενεργειακής κρίσης λόγω της έντασης στο «μέτωπο» Ρωσίας-Ουκρανίας και των φόβων για διαταραχή της τροφοδοσίας της Ε.Ε. με ρωσικό φυσικό αέριο.
Με το νέο «πακέτο», το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί από την κυβέρνηση για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής ακρίβειας το εξάμηνο Σεπτεμβρίου 2021-Φεβρουαρίου 2022 φτάνει στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ (από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι τον Ιανουάριο), με την πλειονότητα των πόρων να προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Το ίδιο μοντέλο
Όπως έχει ήδη γράψει η «Ν», όσον αφορά την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών θα συνεχιστεί η εφαρμογή του μοντέλου του Ιανουαρίου, με επιδότηση μόνο των παροχών κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές) ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.
Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή για να υπάρξει κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας και για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης θα ανέλθει στα 150 ευρώ/MWh, ενώ για τις επόμενες 150 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 110 ευρώ/ MWh. Με αυτά τα δεδομένα, η επιδότηση Φεβρουαρίου για τα νοικοκυριά προβλέπεται να κινηθεί λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα του Ιανουαρίου και θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ/μήνα αντί για 42 ευρώ/μήνα που ήταν τον Ιανουάριο. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ/ MWh. Για τα μη οικιακά τιμολόγια παραμένει η οριζόντια επιδότηση 65 ευρώ/MWh για όλους (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.λπ.), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΕΝ με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG COMP) για αύξηση της επιδότησης των πιο ενεργοβόρων βιομηχανικών κλάδων που είναι πιο ευάλωτοι στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, κατά τρόπο ώστε να απορροφάται το 75% της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας.
Εξακολουθεί να ισχύει έως τον Μάρτιο -αρχής γενομένης από το Νοέμβριο 2021- η αναστολή των ΥΚΩ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η επιδότηση των νοικοκυριών από την κυβέρνηση θα διατηρηθεί στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους παρόχους, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, ενώ άλλα 20 ευρώ είναι η επιδότηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Για τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια αναμένεται ότι η επιδότηση για τον Φεβρουάριο θα καθοριστεί στα 20 ευρώ/MWh.
Η χονδρεμπορική τιμή
Σημειώνεται ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) για σήμερα διαμορφώνεται στα 215,3 ευρώ/MWH, αυξημένη κατά 3,49% σε σχέση με χθες. Το φ. αέριο αντιστοιχεί στο 33,7% της ηλεκτροπαραγωγής και ακολουθούν με βραχεία κεφαλή οι ΑΠΕ (λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη χώρα), με το υψηλό ποσοστό των τελευταίων (33,09%) να ερμηνεύει και τη σχετικά μικρή αύξηση των τιμών στο ΕΧΕ, εν μέσω μεγάλης έντασης στα ενεργειακά χρηματιστήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών