Διευρυμένα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Στο τραπέζι τα πολυεργοδοτικά ΤΕΑ - Στην ΤτΕ ο εποπτικός έλεγχος
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 21:00
UPD:21:00
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Τα πολυεργοδοτικά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και το νέο καθεστώς εποπτείας είναι οι δύο πολύ μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζονται να πραγματοποιηθούν στον 2o πυλώνα ασφάλισης. Στόχος είναι να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση της Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα, με έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική της. Γι' αυτό και θα επιδιώξει το υπουργείο Εργασίας να προωθήσει μέχρι το καλοκαίρι συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές.

Στη Σταδίου 29 έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί ο χώρος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) να μετατραπεί σε μοχλό εισροής μακροπρόθεσμων και παραγωγικών επενδύσεων. Άλλωστε, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα από εγχώριες επιχειρήσεις, αλλά και κλάδους εργαζομένων, για να συσταθούν νέα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

Το γεγονός ότι έως τώρα των ενεργητικό των 24 ΤΕΑ που έχουν συσταθεί φτάνει μόλις στο 1% του ΑΕΠ της χώρας, εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Νέα εποπτεύουσα αρχή

Πρώτο και βασικότερο πεδίο αλλαγής είναι αυτό της εποπτείας. Έως τώρα υπάρχει μία άτυπη τρόικα (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Εθνική Αναλογιστική Αρχή και υπουργείο Εργασίας) που ελέγχει τα ΤΕΑ. Έχει διαπιστωθεί ότι έτσι δεν μπορεί ο έλεγχος να γίνει με ικανοποιητικό τρόπο. Γι' αυτό και στο υπουργείο Εργασίας προσανατολίζονται στο να μείνει μία αρχή που θα ελέγχει τον χώρο της Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Υπάρχουν σκέψεις να δοθεί ο ελεγκτικός ρόλος αποκλειστικά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή να επιλεχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προς τούτο.

Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εντός του υπουργείου Εργασίας μια άλλη ενιαία αρχή, που θα αναλάβει τον εποπτικό ρόλο τόσο για τα ΤΕΑ όσο και για το νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Όμως προκύπτουν ερωτηματικά για το κατά πόσο αυτή η νέα αρχή θα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον έμπειρων στελεχών του χώρου (π.χ. αναλογιστών), ώστε να μπορεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον εποπτικό έλεγχο. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε ως πιο πιθανό φαντάζει το σενάριο της επιλογής της ΤτΕ για την εποπτεία συνολικά του κλάδου, δηλαδή των ΤΕΑ και του ΤΕΚΑ.

Έντονος προβληματισμός

Την ίδια στιγμή, έντονος είναι ο προβληματισμός για το σκέλος των πολυεργοδοτικών Ταμείων. Μια διαδικασία που στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται και ίσως ο νόμος να αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε εκτιμάται από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας ότι είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων-ασφαλισμένων ενός ΤΕΑ να είναι πιο πολυεργοδοτική η συμμετοχή, αφού αυξάνονται τα κεφάλαια που θα βρίσκονται υπό διαχείριση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στη «Ν» του Χρήστου Νούνη, προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), για το θέμα των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας: «Είναι γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση για τον 2ο πυλώνα ασφάλισης έχει κάνει ελάχιστα πράγματα. Στην πραγματικότητα αυτό που έχει κάνει είναι η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας. Τώρα είναι η ώρα να ασχοληθεί η κυβέρνηση με τον 2ο πυλώνα. Έχουμε τη μελέτη του ΙΟΒΕ που αποτυπώνει την 20ετή λειτουργία των ΤΕΑ. Η εξαγγελία του αρμόδιου υφυπουργού να επικαιροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο είναι η ώρα να γίνει πραγματικότητα. Αλλά πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για να γίνουν οι αλλαγές επί των πραγματικών αναγκών για τα Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί. Χρειάζονται ισχυρά ΤΕΑ με μεγάλες οικονομίες κλίμακας».

Χρόνος έγκρισης καταστατικού

Το ενδιαφέρον που υπάρχει για περαιτέρω αναβάθμιση του κλάδου επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μόλις πριν από μερικές μέρες εγκρίθηκε από την ΕΛΕΤΕΑ το καταστατικό του νεοσύστατου ΤΕΑ της Eurobank. Έτσι θα ανέλθουν σε 25 τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που λειτουργούν στην Ελλάδα. Μάλιστα, υπάρχει ενδιαφέρον για να δημιουργηθούν άλλα 5 ΤΕΑ, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως για να εγκριθεί ένα καταστατικό και οι τροποποιήσεις του απαιτείται διάστημα 8-12 μηνών, χρόνος που κρίνεται ως πολύ μεγάλος και είναι ουσιαστικά αντικίνητρο για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Γι' αυτό και ζητείται να περιοριστεί ο χρόνος έγκρισης στο τρίμηνο, το πολύ.

Συμμετοχή στην αποταμίευση

Σε κάθε περίπτωση, μελέτη του ΙΟΒΕ που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΛΕΤΕΑ για το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα, τόνισε την ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να στηριχθεί ο θεσμός, αφού η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει έλλειμμα κινήτρων για να υπάρξει πιο ενεργός συμμετοχή στην αποταμίευση, αλλά και στην αγορά εργασίας. Επισημάνθηκε όμως ότι θα πρέπει οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν να αφορούν την τόνωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης στο υπουργείο Εργασίας, με συμμετοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα