Gazprom: Απειλές για διακοπή παροχής φ. αερίου στο Κίεβο από 1/1

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2008 15:47

Ο ρωσικός γίγαντας του φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από την 1η Ιανουαρίου και από τις 09:00, ώρα Ελλάδας, εάν δεν υπογραφεί μία νέα συμφωνία μέχρι σήμερα τα μεσάνυκτα, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δεύτερος στην ιεραρχία της Gazprom Aλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Η ρωσική εταιρεία έχει ζητήσει από την Ουκρανία να πληρώσει οφειλή της πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας με το Κίεβο για φυσικό αέριο για το 2009.

Εξάλλου ο Αλεξάντρ Μεντβέντεφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκβιάζει με τις απειλές να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από την 1η Ιανουαρίου. Οπως είπε ο ίδιος, η απειλή περιέχεται σε επίσημη επιστολή της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας της Naftogaz, αντίγραφο της οποίας παρουσίασε στην συνέντευξη Τύπου.

«Είναι αδύνατο να θεωρηθεί η επιστολή αυτή κάτι άλλο από εκβιασμός» τόνισε προς τους δημοσιογράφους στην τηλεδιάσκεψη. Υπογράμμισε ότι η ενέργεια αυτή της Ουκρανίας υπονομεύει την αξιοπιστία της ως διαμετακομιστικού εταίρου και παραβιάζει τις συμφωνίες της σχετικά με την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη η οποία προμηθεύεται το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου από την Ρωσία. Πάνω από το 80% της ποσότητας του ρωσικού φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη διακινείται με αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία έχει διαβεβαίωσει ότι θα σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της και δεν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη παρά μόνο εάν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο προς την Ουκρανία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα