Ο Μακρόν αυξάνει τα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 16:56
UPD:16:58
REUTERS/POOL

Ένα μεγάλο πυρηνικό πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Μπελφόρ την Πέμπτη, γράφει η εφημερίδα Les Echos.

«Ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να ανακοινώσει την κατασκευή πολύ περισσότερων από έξι αντιδραστήρες τύπου EPR, πέρα ​​από το σενάριο εργασίας που έχει ανατεθεί στην EDF για την ανανέωση του σημερινού αριθμού των πυρηνικών εργοστασίων», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ταχθεί υπέρ της μείωσης του ποσοστού της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Πριν  από τις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν  αλλάζει ταχύτητα και αναμένεται να δεσμευτεί ότι θα επιταχύνει σημαντικά την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιβεβαιώσει την κατασκευή  πυρηνικών αντιδραστήρων  EPR που μπορούσαν  να ξεπεράσουν τους έξι», επιβεβαιώνει πηγή με γνώση του θέματος, η οποία διευκρινίζει ότι η κατασκευή τους μπορεί να ανακοινωθεί τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Δύο σενάρια

«Με άλλα λόγια, ο Μακρόν  θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από την EDF να προχωρήσει πέρα ​​από το κεντρικό σενάριο της έναρξης κατασκευής έξι EPR έως το 2045 ή οκτώ έως το 2050, που εξετάστηκαν  τα τελευταία δύο χρόνια», γράφει η Les Echos.

Δύο σχέδια υπάρχουν  στο τραπέζι, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα: Το πρώτο προβλέπει την έναρξη ενός «φιλόδοξου» και «γρήγορου» προγράμματος για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων, με ρυθμό ενός ζεύγους κάθε τρία χρόνια από το 2035, με στόχο τους 14 νέους αντιδραστήρες έως το 2050.

Το δεύτερο  σχέδιο προβλέπει επίσης σε μια τέτοια έναρξη κατασκευής, αλλά συνδέεται με μια πολύ ευρεία παράταση της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων αντιδραστήρων.

Και τα δύο σενάρια αντιπροσωπεύουν την προοπτική μιας άνευ προηγουμένου αναβίωσης της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας, η οποία δεν έχει θέσει σε λειτουργία νέο αντιδραστήρα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα