Αισιοδοξία για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών το 2007

Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2007 10:06

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ για την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, εμφανίζονται οι αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων για το 2007, θεωρώντας υποτιμημένες τις μετοχές πολλών ξένων χρηματιστηρίων.

Η ABN Amro δείχνει μία σαφή προτίμηση στις ευρωπαϊκές αγορές, δηλώνοντας πως, εν όψει μιας έτσι και αλλιώς θετικής χρονιάς, οι μετοχές της γηραιάς ηπείρου είναι υποτιμημένες. Οι προβλέψεις της ABN Amro μιλούν για συνολικές αποδόσεις της τάξης του 10% στην Ευρώπη, μέσα στο 2007, με τους βασικούς κινδύνους να εντοπίζονται σε μία ξαφνική πιστωτική κρίση και στην ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού. Ο οίκος επισημαίνει βέβαια και το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής διόρθωσης, όμως οι πιθανότητες και για αυτό το σενάριο θεωρούνται μικρές.

Αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις της Credit Suisse, με τους εκπροσώπους του οίκου να χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα ελκυστικά τα σημερινά επίπεδα των μετοχών. Για τις ευρωπαϊκές αγορές, η CS δίνει περιθώρια ανόδου της τάξης του 9%.

Συνέχιση του bull market, που ξεκίνησε από το 2003, αναμένει η Citigroup. Ο οίκος εκτιμά πως οι μακροοικονομικές συνθήκες του 2007 θα είναι ευνοϊκές για τις διεθνείς μετοχές, αφού οι δύο βασικοί κίνδυνοι, η απειλή της σοβαρής διόρθωσης στην αμερικανική αγορά ακινήτων και το ενδεχόμενο έντονων πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, αναμένεται να εξανεμισθούν μέσα στο έτος.

Βραχυπρόθεσμη θα είναι η όποια διόρθωση στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα προσφέρουν συνολικές αποδόσεις της τάξης του 11%, μέσα στο επόμενο έτος.

Μία ακόμα θετική χρονιά και αποδόσεις της τάξης του 15% προβλέπει η Lehman Brothers πως θα φέρει το 2007 στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως υπάρχουν περιθώρια για διάψευση των αρνητικών προβλέψεων των επενδυτών σε μακροοικονομικό επίπεδο και οι θετικές αυτές εκπλήξεις αναμένεται να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για τις αγορές.

Κόντρα στις προσδοκίες για μια ευνοϊκή χρηματιστηριακή χρονιά με θετικές αποδόσεις κινούνται οι προβλέψεις της JP Morgan και του στρατηγικού αναλυτή της για την Ευρώπη, Mislav Matejka. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος κάνει τη διαφορά, πιστεύοντας ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υποχωρήσουν έως και κατά 3%, μέσα στο 2007, αφού, όπως εκτιμά, η ισορροπία ανάμεσα στους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επιτόκια θα επιδεινωθεί, δημιουργώντας, όπως φαίνεται, ένα αρνητικό χρηματιστηριακό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, αναμένεται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, με ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες. Προτίμησης της Lehman, με σύσταση overweight, παραμένει η Ιαπωνία.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές, επειδή οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, το ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις και εξαγορές ισχυρό και οι μακροοικονομικές προοπτικές ευνοϊκές», δηλώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Συνολικά, για το 2007, ο επενδυτικός οίκος προβλέπει αποδόσεις της τάξης του 13% από τις ευρωπαϊκές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης και της μερισματικής απόδοσης της τάξης του 3,2%.

Η παγκόσμια επιβράδυνση δεν αναμένεται να σταθεί εμπόδιο για την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών του πλανήτη, για μία ακόμα χρονιά, εκτιμούν οι αναλυτές της Societe Generale. Ομως, οι νέες μακροοικονομικές συνθήκες εκτιμάται ότι θα ευνοήσουν, το 2007, τη Wall Street, αλλάζοντας το σκηνικό σε σχέση με το περασμένο έτος, όταν οι ευρωπαϊκές μετοχές πέτυχαν υπεραποδόσεις. Η Societe Generale θεωρεί πως το κλειδί για την πορεία των διεθνών μετοχών θα προκύψει από τις κινήσεις της Fed.

Επειτα από τέσσερα χρόνια χρηματιστηριακής ανόδου, η UBS προειδοποιεί πως, το 2007, θα φέρει αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές, αφού η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και, κατ' επέκταση, της εταιρικής κερδοφορίας σε όλο τον κόσμο, συνεπάγονται και μετριότερες αποδόσεις. Ο στόχος της UBS μιλά για μονοψήφιες αποδόσεις, κατά τη διάρκεια του 2007. Με τα χρηματιστήρια του πλανήτη να εκτιμάται ότι διαπραγματεύονται σε αυτή τη φάση κοντά στις δίκαιες αποτιμήσεις τους, η UBS πιστεύει πως, και το 2007, οι μετοχές θα υπεραποδώσουν έναντι των ομολόγων. Από τις επιμέρους αγορές, ο επενδυτικός οίκος συνεχίζει να προτιμά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιο επιφυλακτική στάση τηρεί η UBS απέναντι στην Ιαπωνία, ενώ από τα αναδυόμενα χρηματιστήρια, καλύτερες αξίες εντοπίζονται στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αν. Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα