«Ναυάγησε» η εξαγορά της Arm από την Nvidia

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 09:09
UPD:09:22
REUTERS/Neil Hall

Η εξαγορά 66 δισ. δολαρίων της βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού μικροεπεξεργαστών Arm από την αμερικανική Nvidia κατέρρευσε λόγω «σημαντικών κανονιστικών προκλήσεων», ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή τους ανακοίνωση την Τρίτη.

Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εξαγοράς στον ανταγωνισμό στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών, σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση του θέματος που επικαλούνται οι  Financial Times. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ARM είχε εξαγορασθεί από την ιαπωνική Softbank έναντι του ποσού των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η συμφωνία για την εξαγορά της Arm ανακοινώθηκε αρχικά το 2020, θα ήταν η μεγαλύτερη ποτέ στον τομέα των τσιπ και θα έδινε στην Nvidia τον έλεγχο μιας εταιρείας που κατασκευάζει τεχνολογία που βρίσκεται στον πυρήνα κάθε επεξεργαστή smartphone, συμπεριλαμβανομένων των iPhone και των συσκευών Android της Apple που λειτουργούν με τσιπ Qualcomm. 

Ορισμένες τεχνολογικές εταιρείες που βασίζονται στα σχέδια τσιπ της Arm, συμπεριλαμβανομένων των Qualcomm και Microsoft, είχαν αντιταχθεί στην αγορά.

Η SoftBank θα λάβει προμήθεια για το «ναυάγιο» έως και 1,25 δισ. δολάρια. 

Η αποτυχία της συμφωνίας αναμένεται να οδηγήσει σε αναταραχή τη διοίκηση της Arm, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Σάιμον Σίγκαρ να αντικαθίσταται από τον Ρενέ Χάας, επικεφαλής της μονάδας πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρείας, πρόσθεσε ένα από τα άτομα.

Σύμφωνα με την SoftBank, η Arm θα προετοιμαστεί τώρα για την έναρξη της διαδικασίας της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς εντός του οικονομικού έτους που λήγει στις 31 Μαρτίου 2023.

Η κατάρρευση της εξαγοράς στέρησε από τη SoftBank ένα απροσδόκητο κέρδος από την έκρηξη της τιμής της μετοχής της Nvidia. Η πρόταση εξαγοράς ανερχόταν στα 40 δισ. δολάρια όταν ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά αυξήθηκε καθώς οι μετοχές της Nvidia απογειώθηκαν.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα