Για το «πέντε στα πέντε»

Ρεκόρ εξαετίας στην Ευρώπη
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2007 00:01

ΜΕ ΥΨΗΛΟ ρεκόρ της τελευταίας περίπου εξαετίας υποδέχθηκαν το νέο έτος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση του 2007 εν μέσω της γενικότερης ευφορίας που επικράτησε διεθνώς λόγω αισιοδοξίας ότι τα εταιρικά κέρδη θα απογειώσουν τις μετοχές για πέμπτη διαδοχική χρονιά.

Oι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες τερμάτισαν στην πρώτη συνεδρίαση του έτους με κέρδη πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα, καθοδηγούμενοι από τις μετοχές του μεταλλευτικού τομέα, από προβλέψεις ότι η ανάπτυξη των εταιρικών κερδοφοριών θα ενισχύσει τις μετοχές για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 369,13 μονάδες αυξημένος κατά 1,1% στο Λονδίνο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000. Ο δείκτης FTSEurofirst 300, ο οποίος κέρδισε 16% το 2006, έκλεισε με κέρδη 1,2% ,στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2001.

Κέρδη σημείωσαν και οι 18 χρηματιστηριακοί δείκτες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ στην Αυστραλία, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ινδονησία κατέρριψαν υψηλό ρεκόρ.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έφτασε σε ιστορικό υψηλό και ανέκαμψε από το χαμηλότερο επίπεδο που είχε φτάσει πέρυσι στις 13 Ιουνίου λόγω του ρεκόρ εξαγορών και των υψηλότερων των προβλέψεων εταιρικών κερδοφοριών.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ.

Η BNP Paribas κινήθηκε σε θετικό έδαφος στην Ευρώπη, όπως και η BHP Billiton και οι μεταλλευτικές εταιρείες.

Η Samsung Electronics και η Royal Ahold κατέγραψαν κέρδη μετά και τη δημοσίευση της Wal-Mart Stores για υψηλότερες πωλήσεις.

Η Suez, η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης παγκοσμίως, κινήθηκε ανοδικά, καθώς ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό δήλωσε ότι πρόκειται να αποφασίσει για την προσφορά εξαγοράς της Suez και ότι «όλα είναι πιθανά».

Η Metro, η μεγαλύτερη επιχείρηση λιανικής πώλησης στη Γερμανία, σημείωσε άνοδο λόγω εικασίας ότι μια από τις ιδρύτριες οικογένειες και ταυτόχρονα από τους μεγαλύτερους μετόχους ίσως εξαγοράσει την εταιρεία.

Η μετοχή της γερμανικής DaimlerChrysler κινήθηκε ανοδικά μετά και την ανακοίνωση της εταιρείας ότι το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ενέκρινε την κοινοπραξία της με την China Motor για παραγωγή φορτηγών αυτοκινήτων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα