Αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και το 2007

Στο 2,4% το έλλειμμα
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2007 15:09
UPD:18:34

Το 2007 είναι έτος συνέχισης, εφαρμογής και απόδοσης του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος. Είναι ένα έτος προώθησης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ.

Τα παραπάνω τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στις οικονομικές προοπτικές, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το 2007 αναμένονται:

- Προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Σύμφωνα με τον υπουργό, το έλλειμμα για δεύτερη συνεχή χρονιά θα κινηθεί σημαντικά χαμηλότερα από το όριο του 3%, στο 2,4% του ΑΕΠ. Παράλληλα, όπως αναφέρεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιδιώκεται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, ώστε να επιτευχθούν ισοσκελισμένοι ή ελαφρά πλεονασματικοί προϋπολογισμοί έως το 2012.

- Συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί ισχυρή η ανάπτυξη της οικονομίας και την περίοδο 2007-2009 με ένα μέσο ρυθμό 4%. Η ανεργία προβλέπεται ότι θα μειωθεί σταδιακά στο 6,5% το 2009.

- Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Με τον Προϋπολογισμό του 2007 υλοποιούνται σημαντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων, υπογράμμισε ο υπουργός. Οι συντάξεις του ΟΓΑ αυξάνονται κατά 22% και φθάνουν από 1-1-2007 στα 280 ευρώ το μήνα, ενώ θα φθάσουν στα 330 ευρώ από 1-1-2008, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας. Το ΕΚΑΣ αυξάνεται επίσης κατά 22% στα 195 ευρώ από 1-1-2007 και θα αυξηθεί περαιτέρω στα 230 ευρώ από την αρχή του 2008. Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται κατά 18% στα 367,5 ευρώ το μήνα.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε και παράλληλα αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες:

«Εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα το νόμο 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ. Με βάση αυτό το νόμο, προχωρούν τα επιχειρησιακά σχέδια για την εξυγίανση των Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Εφαρμόζουμε το νόμο 3389/2005 για τις Συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα. Το 2006 εγκρίθηκαν έργα αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ με συμπράξεις από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Για το 2007 θα γίνει η προκήρυξη έργων που έχουν ήδη εγκριθεί και εξετάζονται ήδη έργα προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ.

Νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων

Συνεχίζουμε τη νέα γενιά των αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε ο υπουργός λέγοντας ότι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ με την αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου, ο οποίος θα έχει και συμμετοχή στο μάνατζμεντ του Οργανισμού. Το 2007 σχεδιάζουμε επίσης την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλων επιχειρήσεων, όπως το Καζίνο της Πάρνηθας, πρόσθεσε.

Για τον ΟΤΕ, ειδικότερα, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι για να υπάρξει μια στρατηγική συμμαχία πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές στους ίδιους όρους. «Αν δεν βρούμε τους όρους, τους οποίους επιθυμεί η ελληνική πλευρά, από κατάλληλους και αξιόπιστους στρατηγικούς εταίρους ή δυνητικούς στρατηγικούς εταίρους, έχουμε μιλήσει και για τη δυνατότητα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ μέσω διάθεσης ενός ποσοστού στην αγορά, οπότε θα παραμείνει το management αποκλειστικά σε ελληνικά χέρια».

«Αλλά σαφώς είναι προτιμότερη η λύση του στρατηγικού εταίρου, για λόγους που έχουμε αναλύσει και που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και με τη διεθνή επέκταση του οργανισμού, αλλά και με την καλύτερη άμυνα του Οργανισμού στις εξελίξεις και στην ίδια την ελληνική αγορά».

Eπτά νομοθετικές πρωτοβουλίες

Για το 2007 προγραμματίζουμε επτά σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, συνέχισε ο υπουργός:

1. Το σχέδιο νόμου για την προώθηση της Περιφερειακής Ανάπτυξης, δηλαδή για την αποτελεσματική διαχείριση, παρακολούθηση και τον έλεγχο του ΕΣΠΑ 2007-2013

2. Το σχέδιο νόμου για την πώληση και ταυτόχρονη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου καθώς και τις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων του Δημοσίου

3. Την θέσπιση νέου τελωνειακού κώδικα

4. Το σχέδιο νόμου για τη νέα οργάνωση της κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα, με βάση την κοινοτική οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων.

5. Την εφαρμογή των κανόνων της Επιτροπής της Βασιλείας (Βασιλεία 2), που αφορούν στην ανάληψη και άσκηση δραστηριοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, με έμφαση στην επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

6. Το σχέδιο νόμου για την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και τη διαφάνεια σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις και τις μεταβολές στη μετοχική σύνθεση των εισηγμένων εταιριών.

7. Και το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα