Επενδύσεις της Ελληνικοί Λευκόλιθοι άνω των 12 εκατ.

5ετές πλάνο κλιματικής ουδετερότητας και κυκλικής οικονομίας
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 11:25
UPD:13:28

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Νέο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα (2022 - 2026) προϋπολογισμού άνω των 12 εκατ. ευρώ θέτει σε ισχύ η διοίκηση της Ελληνικοί Λευκόλιθοι, με σκοπό την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την ορθολογική μετάβαση σε μια πιο πράσινη/κυκλική οικονομία και λειτουργία. Το πρόγραμμα διακρίνεται σε δύο βασικούς πυλώνες, που περιλαμβάνουν την κλιματική ουδετερότητα και την κυκλική οικονομία και διακρίνονται σε επιμέρους δράσεις, μεταξύ των οποίων ανάπτυξη πράσινων μεταλλείων και ενεργειακή μετάβαση.

Ειδικότερα, η εταιρεία επισημαίνει πως διαθέτει μεταλλεία λευκόλιθου και δικαιώματα μεταλλειοκτησίας στην Εύβοια και προγραμματίζει την επανεκκίνηση εργασιών υπόγειας εκμετάλλευσης που θα αποτελεί «πρότυπη πράσινη επένδυση» στον τομέα της εξόρυξης μεταλλευμάτων και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στόχος του έργου είναι η παραγωγή 50.000 τόνων/έτος, αδιαλόγητου RοM λευκολίθου. Το έργο θα χαρακτηρίζεται από μηδενικές εκπομπές CO2 στο υπόγειο λόγω αποκλειστικής χρήσης ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων έργου, κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με ηλεκτρικό υποσταθμό, ο οποίος σε μεταγενέστερο στάδιο θα τροφοδοτείται και με Φ/Β συστήματα, υπόγεια εκμετάλλευση μικρής κλίμακας με αμελητέες επιφανειακές επεμβάσεις, μηχανική εξόρυξη μεταλλεύματος και στείρων, πλήρης αξιοποίηση υφιστάμενων στοών (ελαχιστοποίηση εξορυσσόμενων στείρων) και αποθέσεων.

Μέσω της ενεργειακής μετάβασης θα επιτευχθεί μείωση εκπομπών CO2 κατά 64,6%, μείωση εκπομπών SOx κατά 96,3% ετησίως και μείωση σωματιδιακών εκπομπών (σκόνη) κατά 91,1%.

Κυκλική οικονομία

Αναφορικά με τον πυλώνα της κυκλικής οικονομίας, η εταιρεία τονίζει πως η επένδυση έχει ως στόχο τη μείωση των παραγόμενων εξορυκτικών αποβλήτων που οδηγούνται προς εδαφική διάθεση -με συνακόλουθες επιπτώσεις στις απαιτήσεις μελλοντικής αποκατάστασης- κατά 39,3% ετησίως, μείωση της ανάλωσης πετρελαίου κίνησης (ιδιόκτητα + εργολαβικά μηχανήματα έργου) κατά 35,6% ετησίως, μείωση των συνδεόμενων εκπομπών CO2 κατά 35,6% ετησίως.

Επίσης η εν λόγω επένδυση αποσκοπεί στην εγκατάσταση νέας μονάδας επεξεργασίας δουνίτη για την εμπορική αξιοποίησή του. Ο δουνίτης αποτελεί το μητρικό πέτρωμα του υπό εκμετάλλευση λευκολιθικού κοιτάσματος και, ως εκ τούτου, εξορύσσεται από κοινού με το μαννησίτη. Με την υλοποίηση της επένδυσης θα μειωθούν οι ποσότητες (δουνιτικών) εξορυκτικών αποβλήτων που οδηγούνται σε ετήσια βάση προς εδαφική διάθεση (εσωτερικοί σωροί απόθεσης) κατά περίπου 20%.

Αξιοποίηση παραπροϊόντων

Παράλληλα η εταιρεία προχωρά σε νέα εγκατάσταση πελετοποίησης που αποσκοπεί στην εμπορική αξιοποίηση ρευμάτων παραπροϊόντων που προκύπτουν κυρίως υπό μορφή σκόνης σε διάφορα επιμέρους στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Όπως τονίζει η Ελληνικοί Λευκόλιθοι, με την υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται αύξηση της αξιοποίησης παραπροϊόντων σκόνης κατά 93% ετησίως, ποσότητα που σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να οδηγηθεί για εδαφική διάθεση από κοινού με τα στείρα εξόρυξης και εμπλουτισμού, αύξηση της παραγωγής PSM επίσης κατά 93% ετησίως, εξοικονόμηση 25.680 tn ωμού λευκολίθου με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τις απαιτούμενες εργασίες εξόρυξης και εμπλουτισμού, καθώς και μείωση εκπομπών CO2 κατά περίπου 17,4% ετησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα