Amazon: Τι απογείωσε κέρδη και μετοχή

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 09:09
UPD:09:22
REUTERS/Brendan McDermid

Αύξηση εσόδων και διπλασισμό των κερδών της πέτυχε η Amazon στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε αντιμέτωπη με προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, αυξημένα κόστη και ελλείψεις προσωπικού. Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου, που έχτισε ο Τζεφ Μπέζος, έλαβε τεράστια ώθηση από την επένδυσή του στη νεοσύστατη εταιρεία ηλεκτροκίνησης Rivian Automotive, η οποία και πρόσθεσε 12 δισ. δολάρια στα κέρδη του. 

Τα έσοδα τριμήνου σκαρφάλωσαν στα 137,4 δισ. δολάρια έναντι 125,6 δισ. δολαρίων έναν χρόνο νωρίτερα με το cloud να είναι το ισχυρό χαρτί της εταιρείας. Τα κέρδη εκτινάχθηκαν στα 14,3 δισ. δολάρια από 7,2 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Η απογείωση αυτή εξέπληξε αναλυτές και επενδυτές και πυροδότησε ένα ξέφρενο ράλι στη μετοχή. Στις μεταμεσονύχτιες συναλλαγές η μετοχή της Amazon έκανε άλμα 14%. Το ράλι αυτό πρόσθεσε 20 δισ. δολάρια στον πλούτο του Τζεφ Μπέζος σε μία ημέρα. 

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν αφήνουν βεβαίως ανεπηρέαστη την εταιρεία. Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την τιμή της συνδρομής στην υπηρεσία Prime στα 139 από 119 δολάρια ετησίως, επικαλούμενοι αυξήσεις στο κόστος μεταφορών.  Μένει να φανεί εάν αυτή η αύξηση θα σταθεί εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξης της υπηρεσίας. 

Στα θετικά στοιχεία των αποτελεσμάτων είναι αναμφίβολα και η αύξηση των εσόδων από διαφημιστικές υπηρεσίες κατά 32%. Πλέον είναι τρίτη δύναμη στον χώρο μετά τις Google και Facebook. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα