ΞΕΕ: Οι ξενοδόχοι δεν αντιδικούν ούτε «αντιπολιτεύονται» την κάθε κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Το ΞΕΕ αγνοήθηκε από την κυβέρνηση
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2007 17:12

«Οι ξενοδόχοι δεν αντιδικούν ούτε πολύ περισσότερο "αντιπολιτεύονται" την κάθε κυβέρνηση», τονίζει σε διευκρινιστική του ανακοίνωση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) με αφορμή το θέμα των επιδοτήσεων των πεντάστερων ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΞΕΕ, «ο δημόσιος διάλογος, ο προβληματισμός και κυρίως η δημόσια διαβούλευση μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας», διευκρινίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν συμβουλεύει την κυβέρνηση να σταματήσει τις ενισχύσεις για νέα ξενοδοχεία «για να μην υπάρξει ανταγωνισμός», όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με το ΞΕΕ, στις πολύ αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές ο ανταγωνισμός λειτουργεί γιατί υπάρχει έντονο ιδιωτικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον χωρίς την παρέμβαση του κράτους - προστάτη, ενώ υπογραμμίζεται ότι εκεί οι άμεσες επιχορηγήσεις, όχι απλώς δεν τονώνουν, αλλά νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

«Νομοθετήματα στρατηγικού χαρακτήρα -όπως το συγκεκριμένο του αναπτυξιακού νόμου- θα έπρεπε πριν την οριστική τους κατάθεση και ψήφιση, να είχαν συζητηθεί με τους θεσμικούς εκπροσώπους σημαντικών κλάδων του τουριστικού τομέα, προκειμένου να έχουν τουλάχιστον κατατεθεί έγκυρα και έγκαιρα οι θέσεις τους και όχι εκ των υστέρων όλοι να "υποψιάζονται όλους" σε ένα παιχνίδι επικοινωνιακών εντυπώσεων και τακτικών», καταλήγει το Ξενοδοχειακό Επιμελητηριο Ελλάδος.

ΠΑΣΟΚ: To ΞΕΕ αγνοήθηκε από την κυβέρνηση

Με αφορμή την παραπάνω παρατήρηση, ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, τονίζει πως το ΞΕΕ με την ανακοίνωσή του, όχι μόνο εκφράζει την αντίθεσή του με την ουσία και το περιεχόμενο της τροπολογίας, αλλά αποκαλύπτει ότι αγνοήθηκε από την κυβέρνηση ως το επίσημο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για θέματα Τουρισμού.

«Η διαφάνεια, η δημόσια διαβούλευση, ο δημοκρατικός προγραμματισμός, ο κοινωνικός διάλογος, η διαρκής επιδίωξη της συναίνεσης των ενδιαφερομένων φορέων, αποτελούν έννοιες και πρακτικές άγνωστες στην αντίληψη των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας», παρατηρεί ο κ. Παπουτσής και προσθέτει:

«Αντί αυτών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της "πολυτελούς τροπολογίας" -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- για τα ξενοδοχεία, παρακολουθούμε σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας, αδιαφάνεια ευνοιοκρατία, χαριστικές πράξεις, υποστήριξη των "ημετέρων". Πάντοτε εν κρυπτώ, ορισμένες φορές χωρίς να γνωρίζουν ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως συνέβη με την υπουργό Τουρισμού και τη συγκεκριμένη τροπολογία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα