ΥΠΕΧΩΔΕ: Πλήρης μέχρι το τέλος του Γ' ΚΠΣ η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων

Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2007 17:31

Πλήρης θα ειναι μέχρι το τέλος του Γ' ΚΠΣ, το 2008, η απορρόφηση των διαθεσίμων κοινοτικών πόρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο, η μέχρι σήμερα εξέλιξη των έργων που υλοποιεί, εγγυάται την έγκαιρη ολοκλήρωση των Προγραμμάτων του και την πλήρη των διαθεσίμων κοινοτικών πόρων μέχρι το τέλος του Γ΄ ΚΠΣ, δεδομένου ότι με τους «Δρόμους Ανάπτυξης» αναπτύσσεται πλέον ολόκληρο το πρόγραμμα κατασκευής έργων ύψους 16 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται, το ΥΠΕΧΩΔΕ κατασκευάζει έργα που είναι ενταγμένα στις Περιφέρειες -τα οποία όπως διευκρινίζεται, δεν φαίνονται ως δαπάνες του υπουργείου, αλλά των Περιφερειών και του υπουργείου Οικονομικών- βοηθώντας τις να αντιμετωπίσουν τον περιορισμό του ν+2 και να επιτύχουν την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Όπως υπογραμμίζεται, το ΥΠΕΧΩΔΕ απορρόφησε πλήρως όσα χρήματα του διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό του κράτους, τόσο για τα έργα που κατασκευάζονται με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για τα έργα που κατασκευάζονται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Όσον αφορά στα κοινοτικά κονδύλια, το υπουργείο υλοποιεί δράσεις ύψους 11,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1/3 συνολικά του Γ’ ΚΠΣ, στις οποίες περιλαμβάνονται:

- έργα ύψους 6,3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Οδικοί ¶ξονες, Λιμάνια, Αστική Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΟΑΛΑΑ),

- έργα ύψους 3,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για έργα μεταφορών και περιβάλλοντος,

- έργα ύψους 522 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον»,

- έργα ύψους 1,7 δισ. ευρώ ενταγμένα στα ΠΕΠ των Περιφερειών και στο INTERREG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα