H Λαγκάρντ ανεβάζει στα ύψη τις αποδόσεις των ομολόγων, ρίχνει τις μετοχές

Σε τροχιά ανατίμησης το ευρώ
Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 16:07
UPD:16:40
REUTERS/POOL

Η επισήμανση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει δυναμικά, η παραδοχή της ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν και κυρίως η επιλογή της να μην επαναλάβει σε σχετική ερώτηση ότι είναι απίθανη μία αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022 ερχονται να ενισχύσουν τα σενάρια για πιο ταχεία επιστροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική. 

Έχοντας λάβει αυτό το μήνυμα οι επενδυτές αντιδρούν εγκαταλείποντας την έκθεση σε μετοχές και ομόλογα και στρεφόμενοι στο ευρώ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 όσο εξελίσσεται η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ βλέπει τις απώλειές του να διευρύνονται. Στις 15:50 ώρα Ελλάδος καταγράφει πτώση 1,3%. Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης. 

Υπό ισχυρή πίεση βρίσκονται και τα ομόλογα, με τις τιμές τους να υποχωρούν και τις αποδόσεις (δηλαδή το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων) να ακολουθούν την ανιούσα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου σκαρφάλωσε στο 1,8%. Αύξηση 13 μονάδων βάσης, τη μεγαλύτερη ημερήσια από τον περασμένο Οκτώβριο, καταγράφει και η απόδοση του ιταλικού 10ετους. Το spread έναντι του γερμανικού 10ετους διευρύνεται στις 144 μονάδες βάσης. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων Ισπανίας και Πορτογαλίας εκτινάχθηκαν επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020, στο 0,861% και 0,799% αντίστοιχα. 

Στον αντίποδα το ευρώ ανατιμάται κατά 0,3%, με την ισοτιμία του στο 1,1382 δολ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα