EKT: Στάση αναμονής με σταθερά επιτόκια

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 14:45
UPD:15:28
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Στάση αναμονής, όπως αναμενόταν, αποφάσισε να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Όλοι ωστόσο περιμένουν να δουν τα όσα θα πει σε λίγη ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος) η Κριστίν Λαγκάρντ για τον εκρηκτικό πληθωρισμό και τη διάρκειά του. Θεωρείται απίθανο να αποκαλύψει με σαφήνεια τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας. Θα μπορούσε όμως να δώσει ένα μικρό σήμα για το εάν θα δούμε τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε έως τώρα. 

Yπενθυμίζεται ότι το καταθετικό επτόκιο της ΕΚΤ είναι στο ιστορικό χαμηλό του -0,5%. Το έκτακτο πρόγραμμα PEPP έχει αποφασιστεί να τερματιστεί τον Μάρτιο. Το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP πρόκειται να αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα των 20 δισ. σε 40 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Απρίλιο. Αυτό το επίπεδο θα πρέπει στη συνέχεια να υποχωρήσει σταδιακά στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα τον Οκτώβριο.

Η μόνη μικρή αλλαγή στην ανακοίνωσή της ήταν η αφαίρεση της φράσης ότι η επόμενη κίνηση στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να είναι «προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση». «Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει σε ετοιμότητα για να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» τονίζει. 

Βασικό σενάριο της ΕΚΤ έως τώρα είναι πως ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί μέσα στο έτος. Ωστόσο τη θέση αυτή αμφισβητούν επενδυτές και αρκετοί αναλυτές, μετά και την απροσδόκητη εκτίναξη του δείκτη στην Ευρωζώνη στο ιστορικό υψηλό του 5,1% τον Ιανουάριο. «Οι ελπίδες για ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σίγουρα έχουν διαψευστεί και η πίεση στην κεντρική τράπεζα για πιο δραστικές κινήσεις εντείνεται» σχολιάζει η Commerzbank. 

H EKT «βλέπει» τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% το 2023 και το 2024 και μένει να φανεί εάν θα αλλάξει την εκτίμησή της τους επόμενους μήνες. Μέχρι στιγμής η Λαγκάρντ στη βάση των υπολογισμών αυτών χαρακτηρίζει απίθανη την όποια αύξηση των επιτοκίων φέτος. Οι αγορές όμως ποντάρουν σε αύξηση κατά 28 μονάδες βάσης μέσα στο 2022, με την πρώτη κίνηση να έρχεται τον Ιούλιο. 

Η Capital Economics σχολιάζει πως βασικό σενάριο παραμένει το να μείνουν σταθερά τα επιτόκια μέσα στο 2022. Ωστόσο παραδέχεται ότι οι πιθανότητες για μία αύξηση - έκπληξη μέσα στο έτος έχουν αυξηθεί, ενώ θεωρεί ότι οπωσδήποτε μέσα στο 2023 το βασικό επιτόκιο θα οδηγηθεί στο μηδέν από -0,5% σήμερα. 

«Τίποτα δεν αναμένεται να αποφασιστεί πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, η οποία θα παράσχει νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2024», τόνιζαν πηγές στη «Ναυτεμπορική».

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα