Συνεχίζεται το «ράλι»

Οριακά τα κέρδη στην Ευρώπη
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2007 00:01

ΜΕ ΟΡΙΑΚΑ κέρδη τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από μια νευρική συνεδρίαση, λόγω πιέσεων στους τομείς ενέργειας και ορυχείων, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το πάρτι του νέου έτους αν και καθυστερημένο οδήγησε τον Dow Jones σε νέο υψηλό ρεκόρ.

Στην αμερικανική αγορά το κλίμα παρέμεινε θετικό κατά τη πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους καθώς η πτώση κατά 4% των τιμών του πετρελαίου, οι αισιόδοξες οικονομικές αναφορές σχετικά με τη μεταποιητική δραστηριότητα το Δεκέμβριο και τα κέρδη μετοχών εταιρειών λιανικής όπως η Home Depot και η Wal Mart Stores οδήγησαν τον Dow στο υψηλό ρεκόρ των 12.573,78 μονάδων.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακά κέρδη στις 1.502,84 μονάδες, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά τις 1.504,18 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2001.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.319 μονάδες με άνοδο κατά 0,13%, ο CAC 40 στις 5.610,92 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,12%, ενώ ο DAX στις 6.691,32 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,15%.

Κέρδη αποκόμισε η Alcatel-Lucent, στηριζόμενη από εταιρείες που εξαρτώνται από τις αμερικανικές πωλήσεις, μετά και την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα και της οποίας τα στοιχειά ήταν ενθαρρυντικά σε σχέση με τη μεταποιητική δραστηριότητα το μήνα Δεκέμβριο.

Η πτώση της τιμής του χαλκού στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δέκα μήνες παρέσυρε και τιμές και των άλλων μετάλλων. Ο ψευδάργυρος σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρησε εδώ και έξι εβδομάδες.

Ωστόσο ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,2%, έναντι πτώσης 0,3% τον Οκτώβριο, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για έξοδο από την παρατεταμένη ύφεση που πλήττει αμερικανική αγορά κατοικίας.

Κέρδη για τις Home Depot, η Wal-Mart Stores, η General Electric, ενώ με αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύονταν οι General Motors, Amazon και Nabors Industries.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα