ΗΠΑ: Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 30 τρισ. δολάρια

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 09:14
UPD:03/02/2022 10:52
REUTERS/YURI GRIPAS

Για πρώτη φορά στα χρονικά το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έσπασε το φράγμα των 30 τρισ. δολαρίων, αγγίζοντας το 150% του ΑΕΠ. Αν και το απόλυτο ποσό "τρομάζει", πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν εξέπληξε κανένα, καθώς έρχεται στον απόηχο των τεράστιων πακέτων στήριξης, που προωθήθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. 

Το χρέος έρχεται να προσθέσει ακόμη έναν ισχυρό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μπάιντεν, που έρχεται αντιμέτωπο και με τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Το μεγάλο αγκάθι είναι βεβαίως η εξυπηρέτησή του σε μία περίοδο κατά την οποία το κόστος δανεισμού ακολουθεί την ανιούσα. Ήδη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν ανέβει αισθητά, ενώ προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω από τη στιγμή που η Fed οδεύει προς τέσσερις τουλάχιστον αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος, με την πρώτη να έρχεται τον Μάρτιο. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Peter G. Peterson Foundation, που επίσης επικαλείται το CNN, το κόστος για τοκοχρεολύσια θα ξεπεράσει τα 5 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία - γεγονός που αποτυπώνει και το μέγεθος της δημοσιονομικής και νομισματικής πρόκλησης.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα