Επιμένει στην μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ο ΟΠΕκ+

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 17:12
UPD:17:12
REUTERS/DADO RUVIC

Τα 23 μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν σήμερα να συνεχίσουν να αυξάνουν ελαφρά την παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν εκτοξευτεί, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Οι εκπρόσωποι των 13 χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των δέκα συμμάχων τους μέσω της συμφωνίας ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν «να αυξήσουν το συνολικό επίπεδο παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Μάρτιο», σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς καρτέλ.

Η σταδιακή αυτή στρατηγική, που ανανεώνεται από μήνα σε μήνα, ξεκίνησε την άνοιξη του 2021, λόγω της αύξησης της  ζήτησης, μετά από δραστικές περικοπές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει παρεκκλίνει ποτέ από τη γραμμή του παρά τις εκκλήσεις από τον Λευκό Οίκο να ανοίξει πολύ περισσότερο τη στρόφιγγα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Από την τελευταία συνεδρίαση του οργανισμού, η τιμή του αργού έχει σκαρφαλώσει πάνω από 17% και του Brent περισσότερο από 14%.Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά σήμερα με το αργό να φλερτάρει με τα 90 δολάρια και το Μπρεντ να κινείται πάνω από αυτό το φράγμα.

Ακόμη και αν η ανακοινωθείσα αύξηση είναι και πάλι μικρή, η αγορά φοβάται «ότι ο ΟΠΕΚ + δεν θα μπορέσει» να επιτύχει τους στόχους παραγωγής, σχολίασε ο Μπιόρναρ Τόνχαγκεν, αναλυτής της Rystad Energy.

«Ορισμένες χώρες, όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία, απλά δεν είναι σε θέση να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους», επιβεβαιώνει ο Κάρστεν Φριτς της της Commerzbank, καθώς τα άλλα κράτη δεν είναι πρόθυμα να κλείσουν το χάσμα.

Τον Δεκέμβριο, η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ+ αυξήθηκε μόνο κατά 90.000 βαρέλια την ημέρα, πολύ μακριά από τον στόχο που είχε τεθεί στα 400.000 βαρέλια, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Για τη Λουίζ Ντίκσον της Rystad Energy, η συμμαχία των 23 κρατά ωστόσο το κλειδί για την εξισορρόπηση «μιας αγοράς πετρελαίου που έχει ανάγκη από προσφορά» και για να σταματήσει την μεγάλη αύξηση των τιμών.

Η αγορά επηρεάζεται αρνητικά και από τις έντονες γεωπολιτικές εντάσεις που περιλαμβάνουν τα μεγαθήρια της παραγωγής και εξαγωγής μαύρου χρυσού - Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα Εμιράτα αναχαίτισαν την περασμένη Δευτέρα βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, στην πιο πρόσφατη επίθεση εναντίον της χώρας του Κόλπου.

Την ίδια ώρα, η αγορά ανησυχεί ιδιαίτερα για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση ,με αφορμή την Ουκρανία. «Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, η κρίση αυτή θα συνεχίσει να ανεβάζει τις τιμές», λέει ο Νιλ Γουίλσον της Markets.com.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα