Αγορές: Διατηρεί τα κέρδη η Αθήνα- Άνοδος στην Ευρώπη, με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 14:50
UPD:14:51
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 8,81% στις 944 μονάδες.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1%, ενώ +0,551% κερδίζει ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες καταγράφουν κέρδη 1,51%, σε υψηλά σχεδόν 2 ετών.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινούνται Aegean +2,2%,  Motor Oil +1,6%, ΟΠΑΠ +1,6%, ΔΕΗ +1,3%, ενώ την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Quest -3,5%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη αύριο Τετάρτη αλλά και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική την Πέμπτη.

Με σημαντικά κέρδη διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου, μετά το θετικό τέλος των συναλλαγών Ιανουαρίου τη Δευτέρα.

Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται σε ρυθμό για τον χειρότερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2020, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις κατανομές τους εν μέσω φόβων για υψηλότερα επιτόκια. Ισχυρά κέρδη στο +1,16% καταγράφει ο DAX. Στο Λονδίνο ο FTSE ενισχύεται 0,94%, ενώ στο Παρίσι ο CAC καταγράφει άνοδο 1,18%. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB κερδίζει 1,21%.

Σε επίπεδο τίτλων, η UBS σημειώνει άλμα κοντά στο 7%, καθώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,35 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο.

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης προκαλεί επίσης ανησυχία, αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η οικονομική παραγωγή επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση για ετήσιο κέρδος 4,6%.

Στη Wall Street, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο για δεύτερη μέρα τη Δευτέρα για να κλείσουν τον σκληρό Ιανουάριο κατά τον οποίο οι επενδυτές αντιμετώπισαν τη μετατόπιση της πολιτικής της Federal Reserve. Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Στο μέτωπο των δεδομένων στην Ευρώπη, ο γαλλικός πληθωρισμός υποχώρησε από το υψηλό 13 ετών τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία INSEE. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,3%, από 3,4% τον Δεκέμβριο και πάνω από μια μέση πρόβλεψη 3,0%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα