Κατώτατος μισθός: Τα 5 βήματα για την αύξηση

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 14:21
UPD:14:23
Shutterstock

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Με πέντε βήματα, που θα πραγματοποιηθούν με ταχύ ρυθμό, υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας να έχει έτοιμη τον Μάιο την πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μια διαδικασία διαβούλευσης που ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες, με την πρώτη συνεδρίαση της σχετικής Επιτροπής Διαβούλευσης, αλλά θα διαρκέσει κάτι παραπάνω από τρεις μήνες. Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 15 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους και μετά.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου. Υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή Νομικής Αθηνών και προέδρου του ΟΜΕΔ, Κώστα Παπαδημητρίου, εστάλησαν οι απαραίτητες προσκλήσεις στους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΤτΕ).

Τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν είναι τα εξής:

1. Η σύνταξη και η υποβολή της ειδικής έκθεσης, το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου.

2. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου.

3. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, έως τις 31 Μαρτίου.

4. Η ολοκλήρωση του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης το αργότερο έως τις 15 Απριλίου.

5. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, ώστε από την 1η Μαΐου να τεθούν σε ισχύ οι νέες κατώτατες αποδοχές.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, δηλαδή στα 663 ευρώ μικτά. Πρόκειται για τις αποδοχές με τις οποίες αμείβονται τουλάχιστον 700.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, ο κατώτατος μισθός έχει επίδραση σε 24 επιδόματα, που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, ανάμεσά τους και στο επίδομα ανεργίας.

Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα προκύψει νέα αύξηση στα επίπεδα του 6%, κάτι που σημαίνει ότι οι νέες κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθούν κοντά στα 700 ευρώ μικτά.

«Κλειδί» η τεκμηρίωση

Βέβαια, πολλά θα κριθούν από τις τοποθετήσεις των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στους διάφορους φορείς, μέσω των Ινστιτούτων που έχουν δημιουργηθεί. Εκεί θα φανεί εάν η όποια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αποτυπωθεί και σε ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών. Θα πρέπει δηλαδή να διαπιστωθεί με τη σχετική επιστημονική τεκμηρίωση ότι η θετική πορεία που καταγράφει η οικονομία της χώρας θα διατηρηθεί ανέπαφη και θα συνεχιστεί χωρίς εμπόδια, εάν υπάρξει αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το κρίσιμο μέγεθος είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον. Με δεδομένο ότι η πανδημία έχει προκαλέσει συνολική αναδιάταξη δυνάμεων στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, θα πρέπει να μπορεί να στηριχθεί η άποψη πως τα ελληνικά προϊόντα θα συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικά, ακόμα και με αυξημένο τον κατώτατο μισθό στη χώρα.

Πάντως, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι από τις 21 χώρες - μέλη της Ε.Ε. που έχουν θεσπίσει το μοντέλο των κατώτατων αποδοχών η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση, άρα είναι στην 3η και τελευταία βαθμίδα. Μάλιστα, με δεδομένο ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, η χώρα μας φαίνεται ότι έχει 774 ευρώ κατώτατες αποδοχές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα