Χρηματιστήρια: Ο πιο επώδυνος Ιανουάριος από τη χρηματοπιστωτική κρίση

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 10:27
UPD:10:28
REUTERS/LUCAS JACKSON

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Το μείγμα της επικαιρότητας στις αρχές του 2022 ήταν εκρηκτικό και «έσκασε» στις διεθνείς αγορές, που βίωσαν τον πιο επώδυνο Ιανουάριο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική  του 2008-09. Κόντρα στο ρεύμα στάθηκε πάντως το Χρηματιστήριο Αθηνών με μηνιαία κέρδη 4,8%, χάρη σε ένα εντυπωσιακό ράλι των τραπεζών (+17,9%). 

Μετοχές, κρυπτονομίσματα, ομόλογα- όλα τα βασικά στοιχεία ενεργητικού δέχθηκαν σφυροκόπημα με τους επενδυτές να δυσκολεύονται να χωνέψουν τα ζοφερά επιδημιολογικά δεδομένα και την απειλή νέων μεταλλάξεων, τον καλπάζοντα πληθωρισμό που κατατρώει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τις γεωπολιτικές εντάσεις με κυριότερη την κρίση στην Ουκρανία. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μεγάλος κερδισμένος βγήκε το πετρέλαιο. 

Η αιμορραγία της Wall Street είναι ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε διεθνώς. Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση 5,3%. Μάλιστα οι απώλειες θα ήταν ακόμη βαρύτερες εάν δεν είχαμε ένα ράλι με κέρδη 4% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα. Παρά τη δυναμική αυτή ανάκαμψη, οι αναλυτές προειδοποιούν για νέα έντονη μεταβλητότητα τον Φεβρουάριο, με το βλέμμα να είναι βεβαίως σταθερά στραμμένο και στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 είχε απώλειες της τάξης του 3,8%, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης FTSE All-World αποχαιρέτισε τον Ιανουάριο με πτώση 5,6%. 

Η φυγή από το ρίσκο είχε ως θύμα της και τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin είδε την τιμή του να υποχωρεί 18% στα 36.680 δολάρια. Πρόκειται για το χειρότερο ξεκίνημα ενός έτους μετά από την πτώση 29% του 2018 και ακολουθεί τις απώλειες της τάξης του 19% τον Δεκέμβριο. 

Στην αγορά εμπορευμάτων από την άλλη το πετρέλαιο στέφθηκε βασιλιάς με μηνιαία κέρδη 17%. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος για μήνα Ιανουάριο τα τελευταία 30 έτη. 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα