ΔΝΤ: Απειλή για τις αναδυόμενες αγορές τα κρυπτονομίσματα

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 12:11
UPD:12:12
REUTERS/DADO RUVIC

Οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές των κρυπτονομισμάτων δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο, καθώς αποτελεί μια αγορά με στοιχεία έντονης μεταβλητότητας. Ωστόσο,  σύμφωνα με τον Τομπάιας Άντριαν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών στα κρυπτονομίσματα προκαλούν «αποσταθεροποιητικές» ροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές. Επομένως, η χρήση κρυπτονομισμάτων αντί για τα παραδοσιακά νομίσματα εγκυμονεί «άμεσους και έντονους κινδύνους». 

«Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση χρημάτων από χώρες που θεωρούνται ασταθείς [από ορισμένους εξωτερικούς επενδυτές]», δήλωσε στους Financial Times ο διευθυντής νομισματικής πολιτικής και αγορών στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τους policymakers σε ορισμένες χώρες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι αγορές κρυπτονομισμάτων έχουν χάσει περίπου 1 τρισ. δολάρια σε αξία από την κορύφωσή τους, τον περασμένο Νοέμβριο. 

Αντίστοιχη προειδοποίηση για τον κίνδυνο που ελλοχεύει αν τα κρυπτονομίσματα γίνουν mainstream, εξέπεμψε την προηγούμενη εβδομάδα η Goldman Sachs. Το πρόσφατο sell off στα κρυπτονομίσματα υπογραμμίζει ότι «η κύρια υιοθέτηση μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι», έγραψαν οι αναλυτές. «Ενώ μπορεί να αυξήσει τις αποτιμήσεις, πιθανότατα θα αυξήσει και τις συσχετίσεις με άλλες μεταβλητές της χρηματοπιστωτικής αγοράς, μειώνοντας το όφελος διαφοροποίησης από τη διατήρηση της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων», εξήγησαν. 

Επιπλέον, το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα προέτρεψε το Ελ Σαλβαδόρ να σταματήσει να αναγνωρίζει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή του ότι η επίσημη υιοθέτησή του πέρυσι παρουσιάζει «μεγάλους κινδύνους» για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Σύμφωνα με τον Άντριαν, ορισμένες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν τώρα «άμεσους και οξείς κινδύνους» ως αποτέλεσμα της αντικατάστασης των υπαρχόντων καθιερωμένων νομισμάτων τους από ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού, μια διαδικασία που έχει ονομαστεί «κρυπτοποίηση».

«Τα μέτρα διαχείρισης κεφαλαιακών ροών θα πρέπει να βελτιωθούν ενόψει της κρυπτογράφησης», δήλωσε. «Η εφαρμογή καθιερωμένων ρυθμιστικών εργαλείων για τη διαχείριση των ροών κεφαλαίων μπορεί να είναι πιο δύσκολη όταν η αξία μεταδίδεται μέσω νέων μέσων, νέων καναλιών και νέων παρόχων υπηρεσιών που δεν είναι ρυθμιζόμενες οντότητες», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, το ΔΝΤ ανησυχούν τα σημάδια στενότερης συσχέτισης μεταξύ της απόδοσης των κρυπτονομισμάτων και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας, τα κρατικά ομόλογα, ακόμη και το αργό πετρέλαιο. Αξιωματούχοι του Ταμείου πιστεύουν ότι τα απότομα επεισόδια απομόχλευσης στα κρυπτονομίσματα τροφοδοτούν τα sell-offs στις αγορές μετοχών. «Η συσχέτιση μεταξύ των αγορών κρυπτογράφησης και μετοχών έχει ανοδική τάση. Τα κρυπτονομίσματα είναι πλέον πολύ στενά συνδεδεμένα με αυτό που συμβαίνει στις μετοχές», σχολίασε ο Άντριαν.

Το ΔΝΤ προέτρεψε τις εθνικές και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές να καθιερώσουν μια συντονισμένη, συνεπή και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την εποπτεία των κρυπτονομισμάτων, ένα έργο που είναι δύσκολο, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία τα ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού μεταφέρονται στα κύρια χρηματοοικονομικά.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα