Διακοπή επιδότησης οπτικής ίνας από Ε.Ε.

Η Κομισιόν στην εξαίρεση του Fiber to the Home-FttH επικαλείται το δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 07:23
UPD:07:24

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Δεν δίνει το «πράσινο φως» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συνεχίσει την επιδότηση της ζήτησης για τις συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FttH), επικαλούμενη το δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων. Τα στελέχη του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. προκειμένου να πετύχουν την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά και την υλοποίηση του έργου της επιδότησης της δομημένης καλωδίωσης σε κτήρια (για να είναι σε θέση να συνδεθούν με οπτική ίνα) που έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επιδότηση της ζήτησης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την αύξηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που συνδέονται στο internet με υπερυψηλές ταχύτητες και μια πιθανή κατάργησή της εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τη διείσδυση του FttH στην Ελλάδα, η οποία είναι χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 95% των συνδέσεων FttH σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση της δράσης Super Fast Broadband (SFBB), η οποία επιδοτεί με 360 ευρώ κάθε σύνδεση (τέλη εγκατάστασης και μηναία τέλη για δύο χρόνια). 

Προϋπολογισμός 50 εκατ.

Το SFBB ξεκίνησε το 2018 έχοντας συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και με χρονική διάρκεια δύο χρόνια. Έκτοτε έλαβε παρατάσεις με την τελευταία να είναι έως τον Μάριο του 2022. Τα πρώτα χρόνια της δράσης υπήρξε πολύ μικρό ενδιαφέρον, κάτι που αποδίδεται και στη χαμηλή διαθεσιμότητα των γραμμών FttH. 

Το 2018 αξιοποίησαν τη δράση μόλις 200 συνδρομητές, το 2019 περίπου 3.500, το 2020 περίπου 18.000 και το 2021 64.000. Με άλλα λόγια έχουν χρησιμοποιηθεί μόνον τα 31 εκατ. από τα 50 εκατ. ευρώ (συνολικά έχουν επωφεληθεί περίπου 86 χιλ. συνδρομητές). 

 Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ζητήσει την επέκταση του SFBB με επιπλέον ποσό 50 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να πετυχαίνει, ενώ προς διαπραγμάτευση βρίσκεται η παράταση της υφιστάμενης δράσης για 6 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί. 

Δομημένη καλωδίωση

Την ίδια στιγμή υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται και η δράση της επιδότησης της δομημένης καλωδίωσης σε κτήρια, για να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι (Fiber Readiness) ώστε να της δοθεί το πράσινο φως χωρίς να εμπίπτει στην κατηγορία των κρατικών ενισχύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο προσανατολίζεται στη λογική η επιδότηση να μην κατευθύνεται προς τους παρόχους, αλλά σε ανεξάρτητες επιχειρήσεις που θα αναλαμβάνουν την κατασκευή της δομημένης καλωδίωσης. 

Η δράση Fiber Readiness είναι συνολικού προϋπολογισμού 162,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, 131,3 εκατ. χωρίς) και έχει συμπεριληφθεί στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βάσει της μέχρι τώρα περιγραφής της θα χρηματοδοτηθεί η δομημένη καλωδίωση 120 χιλ. κτηρίων. 

Υπενθυμίζεται ότι στα έργα συνδεσιμότητας που έχουν περιληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνεται η ανάπτυξη μικροδορυφόρων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ (είναι και το πιο ώριμο, αναμένεται να προωθεί σύντομα το τεχνικό δελτίο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την υλοποίησή του), οι υποδομές 5G στους εθνικούς δρόμους (συνολικός προϋπολογισμός 200 εκατ. με ΦΠΑ, 162 χωρίς, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 160 εκατ. με ΦΠΑ, 129 χωρίς) για την εφαρμογή της αυτόνομης κινητικότητας (αναζητούνται οι εφαρμογές) και η σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο μέσω σύγχρονων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών (συνολικός προϋπολογισμός 110 εκατ. με ΦΠΑ, εκ των οποίων το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί 37,2 εκατ. με ΦΠΑ, 30 εκατ. χωρίς). 

Ενίσχυση ψηφιακών έργων

 Την ενίσχυση ψηφιακών έργων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 125 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). 

Η σύμβαση υπογράφηκε χθες στην Αθήνα από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Οικονομικών και διοικητή της ΕΤΕπ Χρήστο Σταϊκούρα και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen. 

Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε έργα όπως το «Wi-Fi GR» για την ανάπτυξη 3.000 hotspot σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, η υλοποίηση δικτύου υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας κ.λπ. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα