Ε.Ε.: Νέα «βιομηχανική επανάσταση» στην ενέργεια

Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2007 10:28

«ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ βιομηχανική επανάσταση» θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν στον ενεργειακό τομέα, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, να προστατέψει το κλίμα και να διασφαλίσει την απαραίτητη προσφορά, σύμφωνα με προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε στο Reuters πριν από μερικές ημέρες.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο και θα παρουσιαστούν μεθαύριο κάνουν λόγο για αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και νέους κανόνες σχεδιασμού, σε συνδυασμό με επιμέρους μέτρα, όπως περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορισμό της ισχύος μεγάλων ενεργειακών ομίλων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προώθηση της ανάπτυξης. Ωστόσο, το προσχέδιο στερείται ουσιαστικών λεπτομερειών, καθώς η Κομισιόν εμφανίζεται διχασμένη ως προς το πεδίο απελευθέρωσης της αγοράς και ως προς τα σημεία όπου θα πρέπει να τεθούν ποικίλοι στόχοι.

«Το σχέδιο σημαίνει μετατροπή της Ευρώπης σε μία ιδιαίτερα επαρκή αγορά και μία οικονομία με χαμηλούς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, μέσω μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης», επισημαίνεται στο προσχέδιο της Κομισιόν. Το εν λόγω προσχέδιο επιβεβαιώνει παλαιότερες εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν επρόκειτο να προτείνει δύο επιλογές για τον περιορισμό της δύναμης των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών κοινής ωφελείας παρά να προχωρήσει στη σύσταση νέας νομοθεσίας. Η πιο ριζική επιλογή, στην οποία όμως ανθίστανται η Γαλλία και η Γερμανία, θα ήταν η διάσπαση κολοσσών, που διαθέτουν και σταθμούς παραγωγής ενέργειας και δίκτυα διανομής, όπως E.ON ή RWE της Γερμανίας και EDF της Γαλλίας. Η δεύτερη επιλογή είναι η δημιουργία ενός «ανεξάρτητου οπερέιτορ συστήματος», όπου οι παραπάνω κολοσσοί παραμένουν μεν ιδιοκτήτες των δικτύων τους αλλά δεν θα έχουν την ευθύνη αυτών των δραστηριοτήτων.

Επίσης, το προσχέδιο περιλαμβάνει κάποια σχέδια, όπως Ενεργειακή Σύνδεση μεταξύ Γερμανίας, Πολωνίας και Λιθουανίας, διασυνδέσεις με υπεράκτιους σταθμούς αιολικής ενέργειας στη Β. Ευρώπη, σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας και τον πετρελαιοαγωγό Ναμπούκο, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Κεντρική Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα