Σε 48 δόσεις η εξόφληση του φόρου επί αναδρομικών

Απαλλαγή ζητούν οι συνταξιούχοι, τη μέση οδό επιλέγει το ΥΠΟΙΚ
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 20:00

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Σε 48 δόσεις θα εξοφλούνται εφεξής οι φορολογικές εκκρεμότητες που θα προκύπτουν από τυχόν αναδρομικά ποσά που θα χορηγούνται σε συνταξιούχους, με το υπουργείο Οικονομικών να επιλέγει τη μέση οδό, δίδοντας μεγάλη παράταση, αντί να υποκύψει στα αιτήματα για την πλήρη απαλλαγή τους, όπως ζητούσαν οι συνταξιούχοι.

Τη λύση αυτή δρομολογεί το ΥΠΟΙΚ, ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας συνταξιούχων, που καλούνται αυτές τις ημέρες να καταβάλουν την πρώτη δόση στην εφορία από την πρόσθετη φορολόγηση που τους επιβλήθηκε, λόγω είσπραξης αναδρομικών τον Οκτώβριο του 2020. 

Πρόκειται για περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά για περικοπές στις κύριες συντάξεις που τους είχαν επιβληθεί από το 2012. Τα αναδρομικά αφορούσαν την περίοδο των 11 μηνών που προκύπτει από τον Ιούνιο του 2015 (πρώτη θετική απόφαση του ΣτΕ) μέχρι τον Μάιο του 2016 (έναρξη εφαρμογής «νόμου Κατρούγκαλου»). Έτσι, οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις γι' αυτή τη διετία (2015 - 2016), από τις οποίες προέκυψε πρόσθετη φορολόγηση. Όσοι δεν εξόφλησαν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογούσε υπάχθηκαν σε ρύθμιση (12 ή 24 δόσεις). Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να δώσει τη δυνατότητα πιο ευέλικτης αποπληρωμής, σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Μελλοντική ισχύς

Η απόφαση αυτή, που αναμένεται να ενσωματωθεί σε διάταξη νόμου που άμεσα θα εισαχθεί στη Βουλή, θα καλύπτει και οποιαδήποτε μελλοντική καταβολή αναδρομικών, αν υπάρξει. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν προκύψει θετικό αποτέλεσμα από τη δίκη που έχει διεξαχθεί στο ΣτΕ για περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα συνταξιούχων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, τότε τα όποια αναδρομικά καταβληθούν, θα φορολογηθούν με τη σειρά τους. Οι δικαιούχοι όμως και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης και να περιορίσουν τη μηνιαία επιβάρυνση, αποπληρώνοντας την εφορία σε βάθος τετραετίας.

Επιχειρήματα ΕΝΔΙΣΥ

Η επιλογή του οικονομικού επιτελείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεκδικήσεις μεγάλης μερίδας συνταξιούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, μαζί με άλλες 20 συνταξιοδοτικές οργανώσεις, είχε πραγματοποιήσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στις οποίες είχε ζητηθεί να καταργηθεί η εν λόγω φορολόγηση, ως απολύτως άδικη. Η επιχειρηματολογία του ΕΝΔΙΣΥ στηριζόταν στο γεγονός ότι τα αναδρομικά που χορηγήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 δόθηκαν άτοκα, ενώ θα έπρεπε να καταβληθούν με 6% ετήσιο τόκο (30% σε βάθος πενταετίας). Με δεδομένο ότι η φορολόγηση υπολογιζόταν μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 33%, είχε κατατεθεί η πρόταση να γίνει συμψηφισμός και να μην ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι. Ανάλογη πρόταση είχε κατατεθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με ξεχωριστή τροπολογία επί του συγκεκριμένου θέματος. Όμως, ως φαίνεται, το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί ως έχει το σκέλος της φορολόγησης των αναδρομικών, απλώς προσφέροντας τη διέξοδο της αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις από τις αρχικές, ως μια μορφή διευκόλυνσης.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τον Οκτώβριο του 2020 είχαν καταβληθεί σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους αναδρομικά ποσά συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Με τη φορολόγηση που επιβλήθηκε, οι συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν από αυτά στην εφορία ένα ποσό της τάξης των 431 εκατ. ευρώ.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Υπενθυμίζεται ότι από τις πρόσφατες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορούν συνταξιούχους οι οποίοι προέρχονται από τον δημόσιο τομέα ενδεχομένως να προκύψουν αναδρομικά ποσά για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης που καταβλήθηκε έως τα τέλη του 2018 και τα οποία υπολογίζονται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά που διεκδικούν πάνω από 300.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα ενδέχεται να κρύβει ένα ποσό πάνω από 2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει η πολιτεία στους δικαιούχους.

Ειδοποιητήρια εισφορών για μη μισθωτούς από τον ΕΦΚΑ

 Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, που αφορούν τον Δεκέμβριο του 2021. Πρόκειται για εισφορές που αφορούν πάνω από 1,1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Οι εισφορές επιμερίζονται στην κύρια ασφάλιση, την επικουρική ασφάλιση, αλλά και τις εφάπαξ παροχές. 

Η διοίκηση του Φορέα ήδη έχει αποφασίσει, λόγω κακοκαιρίας, η εμπρόθεσμη καταβολή αυτών των εισφορών να παραταθεί κατά μία εβδομάδα και έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι, έτσι και αλλιώς, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου οι ανωτέρω μη μισθωτοί ασφαλισμένοι πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το τρέχον έτος. 
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα