Τροποποιείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής «Προμπονά»

Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2007 16:59

Ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την Απόφαση, με την οποία εγκρίνεται το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του οικισμού Παραμυθιάς του Δήμου Παραμυθιάς του Νομού Θεσπρωτίας.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει:

- Την ένταξη στο σχέδιο πόλης δομημένων εκτάσεων και την επέκταση του σχεδίου πόλης σε αδόμητες εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων.

- Τον καθορισμό πολεοδομικού κέντρου στο σημερινό κέντρο του οικισμού (παλιό παραδοσιακό τμήμα), αλλά και τοπικών πολεοδομικών κέντρων στις γειτονιές του Αγίου Δονάτου και του Αγίου Γεωργίου.

- Τον καθορισμό αμιγούς κατοικίας (αρ. 2 του από 23.2.1987 ΠΔ, Δ 166) στην περιοχή επέκτασης, στους οικισμούς Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δονάτου και στη περιοχή διανομής του Υπουργείου Γεωργίας.

- Τον καθορισμό γενικής κατοικίας στην υπόλοιπη περιοχή του δήμου

- Τη σταδιακή μεταφορά των διάσπαρτων βιοτεχνικών μονάδων στο χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου Νομού Θεσπρωτίας στην πρώην Κοινότητα Γρικάς.

- Τη χωροθέτηση ζωνών χονδρεμπορίου στην είσοδο της δυτικής Παραμυθιάς εκτός ορίων ΓΠΣ και μεταφορά διάσπαρτων επιχειρήσεων χονδρεμπορίου και αποθηκών και της ζωοπανήγυρης.

- Την δημιουργία ζώνης Περιαστικού Πρασίνου στα όρια του δάσους Κορύλλα και σε τμήμα στη δυτική είσοδο της Παραμυθιάς

- Τη δημιουργία ζώνης αστικού πρασίνου στο λόφο Γαλατά σε περιοχή παρακείμενη στα σημερινά Λύκεια και σε τμήμα στην ανατολική είσοδο του οικισμού Παραμυθιάς

- Τη χωροθέτηση και προστασία ζώνης αρχαιολογικών χώρων της αρχαίας Φωτικής και Ελέας.

- Τη μεταφορά του δημοτικού σχολείου από το κέντρο σε άλλη θέση και τη διατήρηση των υπολοίπων εκπαιδευτικών δομών

- Την κατοχύρωση υποχρέωσης μεταφοράς του νεκροταφείου σε νέα θέση ΒΔ του οικισμού

- Τον καθορισμό χώρων πρόνοιας με: αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας, χωροθέτηση δύο παιδικών σταθμών στο κέντρο και στον ¶γιο Δονάτο, συνέχιση της λειτουργίας του μαθητικού οικοτροφείου, επαναλειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων, ΚΑΠΗ κλπ

- Τη χωροθέτηση 4 νέων πυρήνων αθλητικών εγκαταστάσεων: το γήπεδο που υπάρχει, αλλά και νέων: νότια του ΤΕΕ, πλάι στο ελικοδρόμιο, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί Κλειστό Γυμναστήριο και στον ¶γιο Δονάτο.

- Τη χωροθέτηση σταθμού αστικών και υπεραστικών λεωφορείων

- Πολιτιστικές λειτουργίες σε Κάστρο και Μεγακκλησία, Πολιτιστικό Κέντρο, μουσείο ιστορικής μνήμης κλπ.

- Τον καθορισμό ζωνών κινήτρων και πολεοδομικών μηχανισμών (περιοχή κοινωνικής κατοικίας, ζωνών ανάπλασης, προστασίας χώρων ιστορικού ενδιαφέροντος, τουρισμού, ειδικής ενίσχυσης, χονδρικού εμπορίου κλπ.

Με την ίδια απόφαση διακρίνεται το οδικό δίκτυο της περιοχής σε σύστημα αρτηριών, συλλεκτηρίων και τοπικών οδών, ενώ λαμβάνονται και όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οικοδομικές άδειες για κτίσματα που έχουν εκδοθεί με βάση προγενέστερα ισχύουσες διατάξεις εντός της περιοχής του ΓΠΣ εκτελούνται όπως εκδόθηκαν.

Εν τω μεταξύ, τροποποιείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.)

της περιοχής «Προμπονά» του Δ. Αθηναίων.

Η περιοχή «Προμπονά» γύρω από το γήπεδο του Απόλλωνα Αθηνών στη Ριζούπολη μετατρέπεται από «Βιομηχανικό Πάρκο» σε «Βιομηχανικό Πάρκο προς εξυγίανση». Με την παρέμβαση αυτή γίνεται δυνατή η ανάχρηση των παλιών βιομηχανικών κτιρίων και η ενοποίηση των παρακείμενων χώρων υπερτοπικού πρασίνου του Β Νεκροταφείου και του οικολογικού Πάρκου Προμπονά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στα πλαίσια αυτά, γίνεται ένταξη της εκτός σχεδίου περιοχής στην περιοχή Προμπονά, περίπου 45 στρεμμάτων, με αύξηση της εισφοράς των οικοπεδούχων σε γη, ώστε να προσεγγίζει το 50% της συνολικής έκτασης, δηλ. 22 στρέμματα περίπου. Επίσης προβλέπεται το διατηρητέο κτίριο της "Κολούμπια" να γίνει ιστορικό μουσείο και στο νότιο άκρο της περιοχής να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι στάθμευσης σε λειτουργική συνάφεια με τις εγκαταστάσεις του γηπέδου του Απόλλωνα Αθηνών.

Τέλος, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα όρια περιοχής ανάπλασης στη συνοικία «Κουντουριώτικα» των Αμπελοκήπων στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων.

Η καθοριζόμενη περιοχή περικλείεται από τις οδούς: Κάλβου, Δημητσάνης, Λεωφ. Αλεξάνδρας, Κυριακού, Σκοπετέα, Μελά, Κοτυλαίου, Κόνιαρη, Λεωφ. Αλεξάνδρας, Δεγλερή και Κάλβου.

Η ανάθεση και εκπόνηση της μελέτης της ανάπλασης θα γίνει με μέριμνα του Δήμου Αθηναίων και εντός εννέα μηνών θα πρέπει να κατατεθεί για έγκριση στη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα