ΗΠΑ: Σε υψηλό άνω 40 ετών οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 16:45
UPD:16:50
REUTERS/ANDREW KELLY

Ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος από την εκτίμηση του 4,8% του Dow Jones και μπροστά από τον ρυθμό 4,7% τον Νοέμβριο. Το μηνιαίο κέρδος 0,5% ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες.

Μειώθηκε επομένως η καταναλωτική δαπάνη για τον Δεκέμβριο, ενδεικτικό της επιβράδυνσης της οικονομίας, και ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός, στο 7%, αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 40 χρόνια.

Μαζί με τους αριθμούς του πληθωρισμού, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3% για τον μήνα, ένα άγγιγμα χαμηλότερο από την εκτίμηση του 0,4%. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,6%, λιγότερο από την εκτίμηση 0,7%.

Ένα ξεχωριστό σημείο δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας που επίσης παρακολουθούν στενά οι αξιωματούχοι της Fed έδειξε ότι το συνολικό κόστος αποζημίωσης για τους πολίτες αυξήθηκε κατά 4% τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτός είναι ο ταχύτερος ρυθμός στην ιστορία για τον δείκτη κόστους απασχόλησης, ένα σύνολο δεδομένων που χρονολογείται από τις αρχές του 2002.

Ωστόσο, η εποχικά προσαρμοσμένη τριμηνιαία αύξηση 1% ήταν μικρότερη από την πρόβλεψη 1,2%, «βάλσαμο» στους φόβους για πληθωριστική σπείρα μισθών-τιμών.

Οι αριθμοί έρχονται καθώς ο πληθωρισμός ωθεί τη Fed σε έναν επιθετικό ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στελέχη της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι είναι πιθανό να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Μάρτιο.

Ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 5,8% όπως μετρήθηκε από τον δείκτη PCE, συνδεδεμένος με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 1982.

Οι αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις που είχαν χαρακτηρίσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους ως «παροδικές». Ενώ οι παράγοντες που συνδέονται με τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ισχυρή ζήτηση για αγαθά έναντι των υπηρεσιών ήταν η βασική αιτία των αυξήσεων των τιμών, ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί ισχυρότερος και πιο μακροχρόνιος από ό,τι είχαν υπολογίσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Ένας τομέας που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι οι μισθοί και η πιθανότητα μιας σπείρας όπου οι αυξήσεις στους μισθούς αυξάνουν τις τιμές και με τη σειρά τους οδηγούν υψηλότερες τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα