ΓΣΕΕ: Διασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης του Ταμείου Αλληλεγγύης

Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2007 17:38

Την πρόταση της στον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Τσιτουρίδη, σχετικά με την εξαγγελία για την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απέστειλε η ΓΣΕΕ. Την πρόταση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Πουπάκης, κοινοποίησαν και στα πολιτικά κόμματα.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι βασικό στοιχείο και θεμέλιο της σύστασης και αποτελεσματικής λειτουργίας ενός παρόμοιου Ταμείου ή Λογαριασμού προστασίας των ανέργων και του εισοδήματός τους, αποτελεί η διασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης του Ταμείου.

«Η απλή αναφορά των (πιθανών) πηγών χρηματοδότησης του Ταμείου χωρίς οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση από οποιαδήποτε πηγή, συνιστά πρόχειρη ευχολογικού χαρακτήρα προσέγγιση, ιδίως, μετά την πρόσφατη (13.12.2006) απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία ελαχιστοποιήθηκαν (μέχρις ουσιαστικής εκμηδένισής τους) οι προσδοκίες ενίσχυσης του Ταμείου από ευρωπαϊκές πηγές (Ταμείο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης)... Εξάλλου, πληθώρα ερωτημάτων αναδύεται από την αναφορά του προσχεδίου νόμου (άρθρο 1.2.Γ) σε αναδιάταξη των υφιστάμενων ασφαλιστικών εισφορών ώστε να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση και από τις κοινωνικές δαπάνες... Η ΓΣΕΕ προτείνει τη νομοθετική πρόβλεψη της σύστασης ενός Ταμείου αποτελεσματικής προστασίας του εισοδήματος των ανέργων, με διασφαλισμένη την εξ υπαρχής επάρκεια της χρηματοδότησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό και την αντικειμενικότητα στη λειτουργία του που σημαίνει εξάλειψη οποιωνδήποτε ευχερειών υπουργικών αυθαιρεσιών και μεροληψιών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα