Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις προμήθειες ενέργειας στην ΕΕ και έχουν στραφεί στις ΗΠΑ για βοήθεια στην εύρεση εφεδρικών πηγών, καθώς η κρίση με την Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο το φυσικό αέριο που διοχετεύεται από τη Ρωσία, γράφει η Wall Street Journal.
Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία, οι αρμόδιοι με την ενέργεια αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν με τους ομολόγους των Ηνωμένων Πολιτειών και παραγωγούς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ, για να εναλλακτικές πηγές.
Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες αναζήτησης εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου, ξεκίνησαν το φθινόπωρο, όταν η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19 εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι προσπάθειες εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο υποχρέωσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σκέφτονται ένα -άλλοτε αδιανόητο -σενάριο σύγκρουσης που θα διέκοπτε τις ροές από τη Ρωσία, η οποία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου του μπλοκ των 27 χωρών.
Ελάχιστοι πάντως, αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο και αναγνωρίζουν ότι οι τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν θα μπορούσαν να αντικατασταθούν στο άμεσο μέλλον. Αλλά η προοπτική παρακινεί μια αναζήτηση εφεδρικών προμηθειών για την κάλυψη μιας οικονομίας που δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά.
Τώρα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αγωνίζονται να βρουν βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων. Πάνω από 20 δεξαμενόπλοια βρίσκονται καθ' οδόν από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, μεταφέροντας LNG, καθώς προβληματίζουν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Άλλα 33 δεξαμενόπλοια που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τους προορισμούς τους είναι πιθανό να κατευθυνθούν κυρίως προς τα εκεί, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης πετρελαίου Vortexa Inc. «Θα κάλυπταν μόνο ένα κλάσμα των ρωσικών προμηθειών εάν χαθούν όλα», δήλωσε ο Κλέι Σίγκα, διευθύνων σύμβουλος στη Vortexa.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες μαραθώνιες βιντεοκλήσεις με αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να πείσουν τους αγοραστές στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και άλλες χώρες που έχουν ήδη πληρώσει για τις εισαγωγές τους, να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να επαναδρομολογήσουν αυτές τις αποστολές στην Ευρώπη.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ταξίδεψαν ή σχεδιάζουν επισκέψεις στη Ντόχα και στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, για να διασφαλίσουν παραγγείλουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ.
Οι κινήσεις αυτές, είναι μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί αυτό που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί την ισχυρότερη πίεση της Μόσχας στην Ευρώπη: η μεγαλύτερη και ευκολότερη πηγή φυσικού αερίου της ηπείρου ρέει από τη Ρωσία μέσω ενός δικτύου αγωγών που διασχίζουν τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Αυτό το αέριο θερμαίνει τα σπίτια, παράγει ηλεκτρισμό και διατηρεί τα εργοστάσια σε λειτουργία. Πάντως, χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, αντιδρούν εδώ και καιρό στην αναζήτηση εναλλακτικών, αλλά ακριβότερων πηγών φυσικού αερίου, εκτός Ρωσίας.
naftemporiki.gr