Στη σκιά της FED τα χρηματιστήρια

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 14:07
UPD:14:08
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νευρικό είναι σήμερα το κλίμα στις διεθνείς αγορές μετοχών, καθώς ο Τζερόμ Πάουελ της Federal Reserve δεν θέλησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας από τον Μάρτιο και έπειτα. Αν και η αύξηση του Μαρτίου είχε προεξοφληθεί από την αγορά οι δηλώσεις του ανέβασαν στο 70% τις πιθανότητες για ακόμη μία αύξηση στις αρχές Μαΐου- νωρίτερα δηλαδή από ό,τι έως τώρα υπολογιζόταν. 

Υπό τις συνθήκες αυτές τα ταμπλό δείχνουν κόκκινο- αν και στην Ευρώπη η αντίδραση είναι πιο ψύχραιμη από εκείνη που είδαμε νωρίς το πρωί στις αγορές της Ασίας. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 13:55 κατά 0,68% στις 926 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να κινείται κοντά στα 32 εκατ. ευρώ.  

Το σύνολο σχεδόν των επιμέρους δεικτών του Χ.Α. κινούνται πτωτικά. Οι τράπεζες παρουσιάζουν απώλειες της τάξης του 0,5%, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας υποχωρούν 0,8%, ενώ τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος κατασκευών με απώλειες της τάξης του 1,8%. Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκεται ο κλάδος υγείας με κέρδη της τάξης του 1%. 

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,33%, έχοντας περιορίσει αισθητά τις απώλειές του σε σχέση με την έναρξη της συνεδρίασης όταν ήταν στο -1%. Τις ισχυρότερες πιέσεις εξακολουθούν να δέχονται οι τεχνολογικές μετοχές με τον δείκτη τους στο -2%. Από την άλλη οι τράπεζες, καθώς επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων, καταγράφουν κέρδη της τάξης του 1,3%. 

Ανά την Ευρώπη, πτώση 0,6% παρουσιάζει ο DAX στη Φρανκφούρτη και 0,35% ο CAC 40 στο Παρίσι. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,29%. Άνοδος 0,47% και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, καθώς η πτώση της στερλίνας στηρίζει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα