Επαφές Πούτιν στο Κρεμλίνο για τη διευθέτηση της κρίσης με Λευκορωσία

Στόχος η επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό πετρέλαιο
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2007 13:53

Επαφές με Ρώσους και Λευκορώσους αξιωματούχους για την επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης -μέσω Λευκορωσίας- με ρωσικό πετρέλαιο, έχει σήμερα στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Τιμόσενκο δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Καμπιάκοφ βρίσκεται στη Μόσχα για συνομιλίες με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι παρακρατεί πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα αντιδρώντας στην επιβολή από τη Μόσχα διαμετακομιστικών τελών. Η Μόσχα διέκοψε χθες τις εξαγωγές προς πέντε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Από τον πετρελαιαγωγό διέρχονται τα δύο τρίτα των συνολικών ρωσικών εξαγωγών.

Τη διακοπή ροής του ρωσικού πετρελαίου (που προορίζεται για την Ευρώπη)από το έδαφός της, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα στη Μόσχα και το Μινσκ, επιβεβαίωσε σήμερα η Ουκρανία. «Οι αποστολές προς τη Σλοβακία και την Ουγγαρία (μέσω του νότιου τμήματος του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα, που διασχίζει την Λευκορωσία) σταμάτησαν τη Δευτέρα», ανακοίνωσε ο Αλεξάντρ Ντικουσάροφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρείας Ukrtransnafta, που διαχειρίζεται τους ουκρανικούς πετρελαιαγωγούς.

Αντίθετα, από την κρίση μεταξύ Μινσκ και Μόσχας δεν έχει επηρεασθεί η τροφοδοσία της ίδιας της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο εφοδιάζεται από τον αγωγό Pridneprovski ο οποίος δεν διέρχεται από το έδαφος της Λευκορωσίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα