H ιδιωτική προσπάθεια του Facebook, να φέρει τα κρυπτονομίσματα στο μεγάλο κοινό, ήταν ένα φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο αμφισβητήθηκε σχεδόν από την αρχή και πλέον απέτυχε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται άτομο που γνωρίζει το θέμα, η κοινοπραξία που ίδρυσε το η μητρική του Facebook,Meta, το 2019 για να δημιουργήσει ένα φουτουριστικό δίκτυο πληρωμών, iem Association, πουλά την τεχνολογία της σε μια μικρή τράπεζα στην Καλιφόρνια που εξυπηρετεί εταιρείες bitcoin και blockchain για περίπου 200 εκατ. δολάρια.
Ο λόγος για την τράπεζα, Silvergate Capital, η οποία είχε νωρίτερα συνάψει συμφωνία με την Diem για την έκδοση ορισμένων από τα stablecoins που ήταν στο επίκεντρο της προσπάθειας.
Το Facebook ξεκίνησε το έργο το 2019 ως Libra, παρουσιάζοντάς το ως έναν τρόπο για τους δισεκατομμύρια χρήστες του κοινωνικού δικτύου να ξοδεύουν χρήματα τόσο εύκολα όσο η αποστολή ενός μηνύματος κειμένου. Το Libra προσέλκυσε γνωστούς συνεργάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των PayPal, Visa και Stripe, οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο Libra Association, τον όμιλο με έδρα την Ελβετία που θα κυβερνούσε το stablecoin, και να κερδίσουν εκατομμύρια δολάρια ο καθένας για την ανάπτυξη του έργου.
Σχεδόν αμέσως όμως συνάντησε αντίδραση στην Ουάσιγκτον. Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την επίδρασή του στην οικονομική σταθερότητα και το απόρρητο των δεδομένων και ανησύχησαν ότι το Libra μπορεί να διευκολύνει την κατάχρηση από ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατών. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ είχε δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα έχει σοβαρές ανησυχίες. Οι πρώτοι υποστηρικτές αποχώρησαν και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κλήθηκε ενώπιον του Κογκρέσου, όπου υπερασπίστηκε το σχέδιο του Facebook.
Το 2020, ο όμιλος επιστράτευσε τον , πρώην αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και κορυφαίο δικηγόρο στην HSBC, Στιούαρτ Λίβι, ως διευθύνοντα σύμβουλο και απέσυρε το όνομα Libra υιοθετώντας το Diem.
naftemporiki.gr