Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Τις επισημάνσεις του διοικητή της FED, Τζερόμ Πάουελ, δυσκολεύονται να «χωνέψουν» οι αγορές, με ένα κύμα ρευστοποιήσεων να σαρώνει το πρωί της Πέμπτης τις αγορές.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έστειλε, όπως αναμενόταν, σήμα ότι τον Μάρτιο θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης. Θα είναι η πρώτη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2018, η οποία θα σηματοδοτήσει και επισήμως την αρχή του τέλους για την εποχή του φθηνού δανεισμού. Αυτό όμως το γνωρίζαμε. Τι ήταν λοιπόν αυτό που τρόμαξε τις αγορές;
Αν και η αύξηση του Μαρτίου είχε προεξοφληθεί από την αγορά τα όσα είπε ο Πάουελ προβλημάτισαν. Και τούτο γιατί δεν έδωσε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα της FED, με αποτέλεσμα να έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο σενάρια για περισσότερρες από 4 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος. Ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το παράθυρο για διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση της FED από τον Μάρτιο και έπειτα. Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει από το 2006.
«Δεν νομίζω ότι είναι εφικτό να πούμε από τώρα πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε» ανέφερε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης και πρόσθεσε: «Πιστεύεω πως υπάρχει άφθονος χώρος για να αυξήσουμε τα επιτόκια χωρίς να απειλήσουμε την αγορά εργασίας». Οι φράσεις αυτές οδήγησαν τους επενδυτές στο να ανεβάσουν στο 70% τις πιθανότητες για μία δεύτερη αύξηση επιτοκίων στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με το CME Group.
Υπό τις συνθήκες αυτές οι δείκτες Dow Jones και S&P 500, που κατά το μεγαλύτερο διάστημα της χθεσινής συνεδρίασης κινούνταν ανοδικά, τελικά έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων πήραν σήμερα νωρίς το πρωί οι ασιατικές αγορές, με τους πωλητές να δίνουν ακόμη πιο δυναμικά το «παρών». Έτσι ο Nikkei 225 στο Τόκιο έκανε 3,11% και ο Hang Seng υποχώρησε ενδοσυνεδριακά περίπου 3% για να κλείσει τελικά στο - 2%. Απώλειες 1,78% για τον Σύνθετο Δείκτη στη Σανγκάη. Στο -1,4% ο ινδικός BSE Sensex αν και βρέθηκε να καταγράφει απώλειες έως και 2,8%.
Με απώλειες άνοιξαν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει πτώση 1% στις 10:30 ώρα Ελλάδος με τον κλάδο τεχνολογίας να βυθίζεται με πτώση 2,8% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2021. Απώλειες 1,3% στη Φρανφκούρτη, 1% στο Παρίσι και 0,8% στο Μιλάνο. Εξαιρετικά περιορισμένη η πτώση στο Λονδίνο με τον FTSE 100 στο -0,2%, αφού αρκετές βρετανικές μετοχές βρίσκουν στήριγμα στην υποτίμηση της στερλίνας.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών που χθες πέτυχε δυναμικό ριμπάουντ ανακτώντας τις 930 μονάδες, δύσκολα θα μείνει ανεπηρέαστο από το αρνητικό αυτό κλίμα.
naftemporiki.gr