Χρηματιστήριο Αθηνών: Ακολουθεί το δυναμικό ράλι της Ευρώπης

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 13:54
UPD:13:56
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δυναμικό rebound έχουμε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ακολουθεί την ανοδική κούρσα των ευρωπαϊκών αγορών. Οι επενδυτές και στη Γηραιά Ήπειρο έχουν στραμμένο το βλέμμα στη FED. Έχοντας όμως προεξοφλήσει εν πολλοίς ότι το βράδυ η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα δώσει σήμα για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο και ακόμη τρεις αυξήσεις μέσα στο έτος, επιστρέφουν αποφασισμένοι στην αγορά. 

Στις 13:40 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με άνοδο 1,9% επιστρέφει πάνω από τις 930 μονάδες με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες είναι μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών με τον δείκτη τους να καταγράφει κέρδη 2,9%. Άνοδο μεγαλύτερη του 3% παρουσιάζουν επίσης οι κλάδοι εμπορίου και ασφαλειών. Σε μία ένδειξη του ιδιαίτερα θετικού κλίματος που επικρατεί το σύνολο των δεικτών του ΧΑ κινούνται σε θετικό έδαφος. 

 Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει άνοδο της τάξης του 2%. Οι «ταύροι» έχουν επιστρέψει σε όλες τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Ο Dax στη Φραγκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύονται σε ποσοστό 2,2%. Κέρδη περίπου 1,9% παρουσιάζει ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ στο +1,6% είναι ο FTSE 100 στο Λονδίνο. 

«Η συνεδρίαση της Fed θα είναι η τελευταία ενημέρωση πριν πυροδοτήσει τον πύραυλο των επιτοκίων. Η αντίστροφη μέτρηση θα έχει ξεκινήσει» λέει ο οικονομολόγος της DWS Investment, Κρίστιαν Σέρμαν. Ο οικονομολόγος θεωρεί βέβαιη την αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, αλλά σημειώνει πως δεν μπορεί να εκτιμήσει αν η Fed σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα - δηλαδή 50 μονάδες βάσης. Αλλά ο πληθωρισμός θα μπορούσε να τους αναγκάσει να το κάνουν. «Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η Fed θα μπορούσε να δεχθεί τεράστιες πιέσεις και να ανταποκριθεί με αύξηση επιτοκίων άνω των 25 μονάδων βάσης».  Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα