Βάλντις Ντομπρόβσκις: Θα αλλάξουμε τον κανόνα 1 προς 20 για την ετήσια μείωση του χρέους

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 13:30
UPD:13:37
REUTERS/ERIC VIDAL

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την απομάκρυνση από τον επονομαζόμενο κανόνα 1 προς 20 για την ετήσια μείωση του χρέους, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Είναι ένας από τους τομείς που σκοπεύουμε να προτείνουμε και να απομακρυνθούμε κατά μία έννοια από τον επονομαζόμενο κανόνα 1 προς 20 για την ετήσια μείωση του χρέους, που μας επιβάλλει σε γενικές γραμμές το ίδιο επίπεδο μείωσης του χρέους», τόνισε ο Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε ότι στόχος της Κομισιόν είναι «να αντικατασταθεί με κάτι πιο προσαρμοσμένο και πιο ρεαλιστικό όσον αφορά τη μείωση του χρέους, που δεν θα υπονομεύει την ανάκαμψη της οικονομίας και που δεν θα ‘χρησιμοποιεί χώρο’ από την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, κάτι που είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος αυτής της αναθεώρησης».

DIMITRIS PAPADIMOULIS

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικής & Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) στο Ευρωκοινοβούλιο, διατύπωσε το ερώτημα αν λόγω της διάρκειας και της αντοχής της πανδημίας, θα υπάρξει καθυστέρηση στους κανόνες για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. 

Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε μάλιστα αν η Κομισιόν εξετάζει μια «λύση γέφυρα» για το 2023. «Με δεδομένο για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα έχει ένα χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ και μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες, στις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, θα υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για όλους ή εξετάζεται η δυνατότητα προσαρμογών με ειδικές συμβάσεις ανά χώρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τζεντολόνι: «Δεν θα επιτρέψει η λιτότητα»

«Ουδεμία λιτότητα θα επιστρέψει. Δεν είναι αυτή η πολιτική που προτείνουμε», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι. «Εργαζόμαστε πάνω σε μια πρόταση σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, η οποία θα είναι έτοιμη εγκαίρως και πολύ πριν το 2023», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντώντας επίσης στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. 

«Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι καμία λιτότητα δεν θα επιστρέψει. Δεν είναι αυτή η πολιτική που προτείνουμε. Αλλά φυσικά το γεγονός ότι δεν επιστρέφουμε στις επιλογές που κάναμε σε προηγούμενες κρίσεις με όχι εξαιρετικό αποτέλεσμα, δεν σημαίνει ότι δεν παίρνουμε σοβαρά, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αλλά αυτό, νομίζω, δεν θα είναι στον πυρήνα των συγκεκριμένων συστάσεων ανά χώρα. Θα εξετάσουμε διαφορετικά τα κράτη μέλη και τις διάφορες καταστάσεις - και όχι στο πλαίσιο της επιστροφής στη λιτότητα», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η Κομισιόν εργάζεται «σε μια πρόταση σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες και η Επιτροπή της ΕΕ θα είναι έτοιμη για αυτήν την πρόταση ίσως στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού. Και υπολογίζουμε στην υποστήριξη και τη δέσμευση όλων των κρατών μελών να καταλήξουν σε συμφωνία – αν δεν είμαστε εγκαίρως, θα δώσουμε την πρότασή μας πολύ πριν από το 2023».

Ο κ.Παπαδημούλης τόνισε από την πλευρά του ότι «χρειάζεται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Και για την κλιματική και την ψηφιακή μετάβαση και για την ενίσχυση των συστημάτων δημόσιας Υγείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα