Goldman Sachs: Ίσως πάνω από 4 αυξήσεις επιτοκίων φέτος από τη Fed

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 08:29
UPD:08:49
REUTERS/Leah Millis

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα μπορούσε να αναγκάσει τη Federal Reserve σε ακόμη πιο επιθετική επιστροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική, εκτιμά η Goldman Sachs. 

Ήδη η αγορά περιμένει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, 25 μονάδων βάσης έκαστη, μέσα στο έτος. Ο οικονομολόγος της Goldman, Ντείβιντ Μέρικλ, ωστόσο, προειδοποιεί ότι ενδέχεται τελικά να έχουμε περισσότερες. 

«Η βασική μας πρόβλεψη κάνει λόγο για τέσσερις προβλέψεις, τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο» έγραψε σε σημείωμά του σε επενδυτές. «Βλέπουμε όμως τον κίνδυνο η Fed να θελήσει να προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων σε κάθε συνεδρίασή της έως ότου αλλάξει η εικόνα του πληθωρισμού» συμπλήρωσε. 

Η επισήμανση αυτή έρχετια ενόψει της διήμερης συνεδρίαση της Fed, που αρχίζει αύριο, Τρίτη. Οι αγορές δεν περιμένουν αύξηση των επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση. Ωστόσο θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα θα στείλει σήμα ότι έρχεται μία τον Μάρτιο. Εάν αυτό συμβεί θα είναι η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2018. 

Ο Μέρικλ εξηγεί ότι οι επιπτώσεις από την εξάπλωση της Όμικρον στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν εντείνει περαιτέρω τα προβλήματα προσφοράς. Επιπλέον καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις των μισθών, ειδικά στις πιο χαμηλόμισθες θέσεις, παρά το γεγονός ότι τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας έχουν λήξει. Αυτό σημαίνει ότι ίσως τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων δεν είναι αρκετές για να μειώσουν τον πληθωρισμό. 

Οι traders αυτή τη στιγμή δίνουν 95% πιθανότητες σε αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο και πάνω από 85% πιθανότητες για τέσσερις συνολικά αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος, όπως προκύπτει από στοιχεία του CMA. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα