Ποια πόλη στην Ευρώπη σημείωσε ρεκόρ στους νέους ιδιοκτήτες κατοικίας

Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 10:07
UPD:10:10
EPA/ANDY RAIN

Αύξηση- ρεκόρ στον αριθμό των για πρώτη φορά αγοραστών κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε πέρυσι το Λονδίνο, λόγω των αλλαγών που έφερε στην αγορά η μείωση του χαρτοσήμου που άλλαξε τους συντελεστές για τα ακίνητα. 

Ο αριθμός των ατόμων που αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι αυξήθηκε σε 409.370 πέρυσι, ανέφερε σε έκθεσή της η Halifax. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 35% από το επίπεδο του 2020 όταν τα lockdown «έπνιξαν» τη δραστηριότητα στον κλάδο.

Μόνο η πρωτεύσουσα σημείωσε άλμα σχεδόν 50%.

Η αύξηση ήρθε παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών των κατοικιών πέρυσι. Η αλλαγή των προτύπων εργασίας και η μείωση των φόρων βοήθησαν στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών και ώθησαν περισσότερους στην αγορά κατοικίας.

Οι για πρώτη φορά αγοραστές κατοικίας υπολογίζονται  περίπου στο ήμισυ του συνόλου των δανείων για αγορά κατοικίας.

«Ενώ η εργασία από το σπίτι και ο ''αγώνας για περισσότερο χώρο'' αποτέλεσαν το κλειδί για πολλούς, ιδιαίτερα για όσους μετακινούνται, είναι ξεκάθαρο ότι η απαλλαγή του φόρου που καταβάλλεται για αγορές ακινήτων αύξησε τη διαθεσιμότητα των σπιτιών πρώτης βαθμίδας καθώς άλλοι ανέβαιναν την κλίμακα», δήλωσε η Esther Dijkstra, διευθύντρια στεγαστικών δανείων στη Halifax. 

Ο μέσος ια πρώτη φορά αγοραστής πέρυσι ήταν 32 ετών και πλήρωσε το ποσό των 53.935 λιρών για ένα σπίτι με μέση τιμή τις 264.140 λίρες. Τα δύο τελευταία στοιχεία είναι μειωμένα κατά 6% και 3% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα