Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2007 07:01

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ οι ασιατικές μετοχές από τις μεγαλύτερες απώλειες επτά εβδομάδων. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την άνοδο του δολαρίου, αυξάνοντας τα κέρδη τους από τις εξαγωγές.

Οι μετοχές της BHP Billiton και της Sumitomo Metal Mining Co., οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής μετά την άνοδο της τιμής των μετάλλων, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,6%, φθάνοντας στις 137,68 μονάδες στις 12:15 μ.μ. στο Τόκυο. Χθες, ο δείκτης υποχώρησε 1,8%. Ο κλάδος των εταιρειών ενεργείας και οι μετοχές εταιρειών, όπως της PetroChina Co., ήταν ο μόνος κλάδος που σημείωνε απώλειες μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα 19 ετών.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,3%, φθάνοντας στις 16.984,96 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδιζε 0,5%. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Matsushita Electric Industrial Co., μετά την ανακοίνωσή της ότι στοχεύει σε πωλήσεις 10 τρισ. γιέν (84 δισ. δολ.) έως τον Μάρτιο του 2010. Οι μετοχές της Nintendo Co. κινήθηκαν ανοδικά για δεύτερη ημέρα, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τα κέρδη της, ωθώντας τις χρηματιστηριακές εταιρείες να εισηγηθούν την αγορά των μετοχών της.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και τη Μαλαισία. Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai and Shenzhen 300 Index, σημείωσε άνοδο 0,2%, μετά το ράλι που ώθησε την χρηματιστηριακή αξία της αγοράς πάνω από το 1 τρισ. δολάρια.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε νωρίτερα στα 119,61 γιέν μετά την άνοδό του στα 119,78 χθες και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 16 Οκτωβρίου. Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται λιγότερο του μισού γιέν από τα 119,88 γιέν που άγγιξε στις 13 Οκτωβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2005. Το αμερικανικό νόμισμα μέσα σε τρεις ημέρες – έως χθες – σημείωσε άνοδο 0,9% έναντι του γιέν.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σημείωσε άνοδο 4,7%, τη μεγαλύτερη από τις 6 Ιουλίου, όταν είχε αναρριχηθεί 5,4%. Ο χαλκός κέρδισε 4,5%, ο ψευδάργυρος 6,3% και το νικέλιο αναρριχήθηκε 7,4%.

Ο MSCI Asia Pacific Energy Index υποχώρησε 0,4%. Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε χθες 2,9%, φθάνοντας στα 54,02 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Ιουνίου του 2005, σημειώνοντας απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα σε σύνολο έξι ημερών. Η τιμή του, που φέτος βρίσκεται 13% χαμηλότερα, διαπραγματεύθηκε νωρίτερα στα 53,38 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα